Forta caiguda de l'IPC a les Balears durant el mes de maig

Les Illes registren un creixement del preu interanual del 0,4%, amb una retallada de vuit dècimes de l'índex registrat a l'abril

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar el maig a les Balears un 0,4% interanual, la qual cosa suposa vuit dècimes menys que el mes d'abril (1,2%), segons les dades confirmades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A escala estatal, l'IPC va pujar al maig un 0,8% interanual, set dècimes menys que el mes d'abril, a causa de l'abaratiment de l'electricitat i al menor encariment dels carburants.  La menor inflació de maig suposa una moderació respecte de la pujada interanual del 1,5% de l'abril, que havia estat empesa pels preus de la Setmana Santa.

Al maig, per contra, l'abaratiment dels paquets turístics va fer baixar els preus de l'oci i la cultura fins a marcar una caiguda d'un 1,2%.  Però el que més va influir en la moderació de maig varen ser els preus de l'habitatge, que varen caure un 0,3%, enfront de l'augment d'un 1,7% de l'abril, per l'abaratiment de l'electricitat, que un any abans s'encaria.

A més, els preus del transport varen créixer gairebé un punt menys que a l'abril, el 1,8%, pel menor encariment dels carburants i, en menor mesura, per l'abaratiment del transport aeri.

Els aliments i begudes no alcohòliques també varen contribuir a la moderació de la inflació al maig, amb una pujada del 0,5%, tres dècimes menys, a causa de la menor pujada dels preus de les fruites i malgrat l'increment dels llegums i les hortalisses enfront de l'estabilitat de l'any passat.  Els preus del peix i el marisc i de la carn varen augmentar, enfront de les baixades o l'estabilitat de l'any anterior.

La inflació subjacent, una vegada eliminats els elements més volàtils de la cistella de la compra (energia i aliments frescos), es va situar en el 0,7% (el que va suposar un descens de dues dècimes), de manera que es va situar una dècima per sota de l'IPC general.  Només el mes de maig, l'IPC va augmentar un 0,2%, vuit dècimes menys que a l'abril (1%) i set menys que al maig del 2018 (0,9%).

Al maig, varen fer pujar els preus la roba i el calçat per la campanya de primavera-estiu; els aliments i begudes no alcohòliques, per les fruites, la carn, el peix i el marisc, i tot i el descens de llegums i hortalisses, i el transport, pels carburants i tot i el transport aeri de viatgers. En canvi, varen contenir la inflació l'oci i la cultura, per la caiguda dels paquets turístics, i l'habitatge, per la caiguda de l'electricitat.

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF