EL PRIMER BANQUER A LA PRESÓ
Economia 07/06/2013

La fiscalia recorre la presó de Blesa i estudia si el jutge va prevaricar

Tensió entre el ministeri públic i el jutge, que va ser recusat per l'advocat del banquer

Elena Freixa
3 min

Barcelona.Un nou round en el tortuós cas sobre els presumptes delictes que esquitxen l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, relacionats amb la compra el 2008 del City National Bank (CNB) de Florida. L'enfrontament és obert ara després que la fiscalia ahir va anunciar que recorrerà l'ordre de presó sense fiança que el jutge Elpidio José Silva va dictar dimecres. I no només això. El ministeri públic investiga també si el magistrat (recusat inicialment) ha pogut cometre un delicte de prevaricació, escoltant així la denúncia que va presentar fa un mes la defensa del banquer madrileny, segons van informar ahir fonts jurídiques a l'agència Efe. De fet, el fiscal pot acabar presentant una querella contra Silva.

Segons el parer de la fiscalia, no es donen les condicions necessàries per empresonar sense fiança Blesa: ni risc de fuga, ni destrucció de proves ni risc de tornar a delinquir. Just al contrari del que recull la interlocutòria del jutge en què ordena l'ingrés a la presó incondicional assegurant que "l'agreujament de la pena pronosticable i els indicis de criminalitat" justifiquen la mesura més que mai. El magistrat apunta, a més, que les proves i declaracions dels testimonis poden veure's "afectades molt seriosament" si Blesa quedés en llibertat.

A més, el fiscal ha atès la petició de la defensa del banquer i investigarà les resolucions del jutge: la del 16 de maig que va dur Blesa a la presó -tot i que va sortir l'endemà pagant la fiança de 2,5 milions d'euros- i la de dimecres, en què l'empresona incondicionalment.

Ara l'Audiència de Madrid haurà de resoldre amb urgència els recursos tant de la fiscalia com de la defensa de l'expresident de Caja Madrid perquè es considera que estan afectant un dret bàsic del pres. En canvi, altres fonts van apuntar ahir que la decisió del tribunal pot trigar encara setmanes.

La instrucció del cas Blesa ha estat marcada per la polèmica, sobretot després que el jutge Elpidio José Silva arribés a ser recusat per l'advocat del banquer. Sorprenentment, però, el magistrat va considerar que aquesta mesura afectava una altra causa (la del crèdit fallit de 26,6 milions que Caja Madrid va concedir a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferran) i va citar d'urgència a declarar Miguel Blesa per acabar decretant-ne de nou l'ingrés a Soto del Real a petició de l'acusació popular que exerceix el sindicat ultradretà Manos Limpias.

Han estat una sèrie de correus electrònics intercanviats entre Blesa i l'exdirector financer de Caja Madrid (ara integrada dins de Bankia), Ildefonso Sánchez Barcoj, els que han accelerat el seu empresonament. Així, s'ha convertit en el primer gran banquer que acaba entre reixes per l'operació de compra d'una entitat de Miami en què es van cometre suposades irregularitats.

Nous imputats en el 'cas Bankia'

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va escoltar ahir la petició de la fiscalia i va citar com a imputats quatre directius i exdirectius més de Bankia en el cas que investiga la seva sortida a borsa i la formulació dels seus comptes.

Entre els imputats hi ha l'actual secretari del consell d'administració de Bankia i de la matriu BFA, Miguel Crespo, i el director general de participades de BFA, Manuel Lagares. També hi ha l'exdirector general adjunt d'auditoria interna de Bankia, Miguel Ángel Soria, i l'exdirector general financer Ildefonso Sánchez Barcoj, també imputat en el cas Blesa .

Tots ells hauran de declarar els pròxims dies davant del magistrat. Segons el fiscal, l'ampliació d'imputacions és necessària per no deixar "incompleta" la investigació, ja que considera que no seria lògic qüestionar a qui aprova els comptes i els formula, però no a qui "en dirigeix i coordina l'elaboració".

En un altre cas obert als jutjats que afecta l'antiga Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) també va haver-hi avenços ahir. El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez va citar a declarar els exdirectors de l'entitat Roberto López Abad i María Dolores Amorós, i el secretari de recursos de l'entitat, Vicente Soriano, el 17 de juny. El moviment del magistrat arriba després que la Plataforma CAM, que representa afectats per la venda de preferents, demanés l'ingrés a la presó de tots ells per evitar, defensava, el risc de fuga dels imputats. La causa oberta investiga els crèdits que l'entitat va concedir a l'expresident de la comissió de control Juan Ramón Avilés.

stats