PANDÈMIA
Misc 23/05/2020

Les farmacèutiques, valor refugi a la borsa durant la pandèmia

Els grups catalans del sector pugen amb força des de l’estat d’alarma en plena debacle als parquets

i
àlex Font Manté
3 min
Les farmacèutiques, valor refugi a la borsa durant la pandèmia

BarcelonaImaginem que el 13 de març a la tarda un inversor espavilat, després de sentir que Pedro Sánchez anunciava que l’endemà es declararia l’estat d’alarma per la pandèmia del covid-19, decidís invertir 1.000 euros en les quatre farmacèutiques catalanes que hi ha a la borsa, repartits a parts iguals. Avui dia, en poc més de dos mesos, aquest inversor hauria obtingut una magnífica revalorització del 45% dels seus estalvis. Tindria exactament 1.448 euros.

En canvi, un inversor menys audaç que aquell mateix dia hagués posat els 1.000 euros en un fons que repliqués l’evolució de l’Íbex-35 ara tan sols tindria un 1% més. Hauria guanyat 10 euros.

Aquest modest exercici demostra com, més enllà d’empreses tecnològiques, les farmacèutiques també han guanyat un gran atractiu a la borsa. Les quatre catalanes del sector que cotitzen han obtingut increments que van des del 15% (en el cas de Grifols), al 27% (Almirall), el 33% (Reig Jofre) o al 104% (Oryzon Genomics). El gràfic que acompanya aquest article mostra com aquestes companyies havien tingut un comportament bastant similar a l’Íbex a principis d’any, però que a partir del 13 de març el canvi ha sigut radical.

Les farmacèutiques, valor refugi a la borsa durant la pandèmia

De totes maneres, els experts avisen que cal posar aquestes xifres en context. “Mirar l’evolució de les cotitzacions des que es va anunciar l’estat d’alarma pot ser enganyós, perquè estàs comparant com han crescut les accions des que van tocar fons”, opina Xavier Brun, responsable de renda variable europea a Trea. “El que s’ha de mirar és quines empreses han entrat a la tempesta [dels mercats financers] i n’han sortit intactes”.

Agafant aquesta perspectiva, les coses canvien. Si mirem l’evolució des de l’1 de gener fins divendres, de les quatre farmacèutiques catalanes només n’hi ha dues que estiguin per sobre del seu nivell de principis d’any (Oryzon i Reig Jofre). N’hi ha una que s’hi acosta molt (Grifols) i una tercera que ha perdut un 20% (Almirall).

Traduït amb l’exemple amb què arrencava l’article, si algú hagués invertit 1.000 euros en aquestes empreses l’1 de gener, avui dia només tindria 30 euros més.

Tot i això, l’evolució de totes quatre companyies és millor que la de l’Íbex, que des que va arrencar el 2020 ha perdut gairebé una tercera part del seu valor. Qui hagués invertit els 1.000 euros en l’Íbex-35 actualment només tindria 700 euros. Fins i tot si haguéssim sortit d’Espanya i haguéssim invertit en l’Eurostoxx -que agrupa les principals empreses europees- ens haurien quedat 780 euros. El sector farmacèutic, per tant, ha demostrat ser clarament més sòlid aquest any que la mitjana del mercat tot i les espectaculars turbulències que s’han vist.

Això el permet posar-se al costat dels sectors afavorits per la nova normalitat, a diferència d’altres, com aerolínies o turisme en general, que podrien trigar anys a recuperar-se d’aquest xoc.

No és casual que les tres empreses que millor rendiment han tingut en aquest període siguin les tres que han anunciat que estan treballant en algun tipus de solució per fer front al covid-19. Almirall, en canvi, de moment no té previst cap producte per al coronavirus i això podria explicar que hagi tingut un comportament menys entusiasta.

Tres empreses contra el covid-19

Grifols, que és l’única d’aquestes empreses que està a l’Íbex, està treballant en un tractament per veure si la immunoglobina permet combatre el covid-19. “El que fa Grifols és agafar la sang de gent que ha passat la malaltia i que, per tant, ja té els anticossos i veure es poden injectar els anticossos als que no l’han passat”, resumeix Brun. La companyia va fer un experiment similar amb l’últim brot de l’Ebola, però al final no va poder veure si el tractament funcionava perquè el brot es va controlar. Grifols espera tenir els resultats ja al juny o al juliol de les proves que s’estan fent en hospitals com la Vall d’Hebron.

Tot i aquesta esperança, la famacèutica no és la que més ha crescut d’entre les catalanes des que es va declarar l’estat d’alarma, cosa que potser s’explica pel fet que -en termes històrics- les accions ja estan en màxims (el rècord es va assolir al febrer).

La segona que més ha pujat és Reig Jofre, que ha anunciat que té un complement alimentari dissenyat per combatre la tuberculosi (anomenat Manremyc) que podria ser útil per rebaixar les possibilitats de contagi del coronavirus o, en cas de ser-ne portador, reduir la gravetat de la malaltia. La companyia, que dirigeix Ignasi Biosca, preveu que a l’octubre ja podrà saber si aquest producte és útil.

En el cas d’Oryzon, la companyia està fent proves per veure si un fàrmac (el vafidemstat) ajuda a evitar que el covid provoqui problemes respiratoris aguts.

Les quatre farmacèutiques catalanes de la borsa

Grifols. És una de les joies de la corona de l’empresariat català. Té “un negoci boníssim i està un sector oligopòlic”, amb molt poques empreses competidores, explica Xavier Brun, de Trea. Per acabar-ho d’arrodonir, la companyia que encara presideix Víctor Grifols (a la foto) però que ja ha iniciat el relleu generacional espera tenir al juliol els resultats d’un tractament per combatre el coronavirus. Grifols va assolir al febrer els seus màxims històrics a la borsa.

Reig Jofre. Acumula una pujada de l’11% des de principis d’any i del 33% des de l’estat d’alarma. La companyia que dirigeix Ignasi Biosca ha anunciat que té un complement alimentari que pot ajudar a rebaixar les possibilitats de contagiar-se o, si ja és massa tard, de reduir la gravetat de la malaltia. L’empresa familiar, nascuda el 1929, està actualment en la seva tercera generació. L’any passat va facturar un 11% més però el seu benefici va caure, perquè últimament ha fet diverses compres.

Oryzon. És l’empresa que més queia entre l’1 de gener i el 13 de març, però des de llavors fins ara és la que més ha pujat. Això ja explica una mica quin tipus d’empresa és. “De les quatre, és la més arriscada. És una empresa que no té ingressos ni guanya diners”, explica Xavier Brun. “En les biotecnològiques aquests moviments són normals”, afegeix. Tot i que l’any passat va triplicar les seves pèrdues fins als 3,7 milions, el seu president, Carlos Buesa, va augmentar-se el sou un 20%, fins als 453.000 milions.

Almirall. “Reig Jofre, Grifols i Oryzon estan treballant en productes per al coronavirus, però Almirall no n’ha dit res”, diu Xavier Brun. Això pot explicar la tendència de les seves accions, que s’han comportat millor que l’Íbex però pitjor que les seves companyes de sector. La companyia, presidida per Jorge Gallardo, va disparar el benefici un 54% l’any passat (fins als 136 milions) i va superar els 900 milions de facturació. És el segon any seguit de guanys després de les pèrdues del 2017.

stats