Economia 19/03/2018

Facebook sofreix la seva pitjor caiguda en borsa dels darrers 5 anys

La davallada també ha afectat altres firmes tecnològiques com Alphabet, Amazon, Netflix i Twitter

Efe
2 min
Facebook sofreix la seva pitjor caiguda en borsa dels darrers 5 anys

Facebook ha registrat aquest dilluns una baixada en borsa de més d'un 7%, una caiguda que ha arrossegat altres empreses del sector tecnològic. Els fets han passat després de conèixer-se que una consultora va manipular la informació de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social amb finalitats polítiques.

A mitjan sessió, les accions de l'empresa amb seu a Califòrnia davallaven un 7,09%,fins a 172 dòlars; segons els analistes, és el seu pitjor daltabaix percentual des de setembre de 2012, fet que li ha suposat pèrdues de fins a 40 milions de dòlars.

La davallada de Facebook, amb una capitalització de mercat superior a 537.000 milions, també ha afectat dos dels principals indicadors de Wall Street, el Nasdaq (-2,13%) i l'S&P 500 (-1,46%), i ha contagiat altres firmes tecnològiques com Alphabet, Amazon, Netflix i Twitter.

Cambridge Analytica va filtrar les dades dels usuaris de Facebook

Dissabte passat, els diaris 'The London Observer' i 'The New York Times' varen revelar que la consultora britànica Cambridge Analytica va obtenir el 2014 dades de més de 50 milions d'usuaris de Facebook als EUA i les va utilitzar per construir un programa informàtic destinat a predir les decisions dels votants i poder influir-hi.

El cas, que ha portat legisladors britànics i nord-americans a demanar explicacions sobre l'assumpte, podria costar a Facebook una multa milionària per la possible violació de la privadesa dels usuaris de les xarxes socials, i que recull la regulació de la Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC).

A més, la fiscal general de l'estat de Massachusetts, Maura Healey, va anunciar dissabte l'obertura d'una investigació de Facebook i de Cambridge Analytica, empresa que va ser contractada el juny de 2016 per a la campanya electoral del president Donald Trump per més de 6 milions de dòlars.

Facebook va suspendre divendres la consultora i la seva matriu, Strategic Communication Laboratories (SCL), i va informar de la filtració de dades, que va descobrir per primera vegada el 2015.

Un professor russonord-americà de la Universitat de Cambridge anomenat Aleksandr Kogan va accedir als perfils de milions d'usuaris que varen descarregar una aplicació per Facebook amb el títol "thisisyourdigitallife". Aquesta aplicació oferia un servei de predicció de la personalitat amb finalitats acadèmiques. Uns 270.000 usuaris varen donar el seu consentiment perquè l'aplicació accedís a la seva informació personal i a la dels seus contactes, per la qual cosa l'accés, que estava permès per les polítiques de la signatura, es va ampliar a una xarxa de 50 milions d'usuaris, segons el 'Times'.

Després el professor va proporcionar aquesta informació a tercers, entre ells a Cambridge Analytica, amb la qual cosa va infringir les normes de la xarxa social, segons va explicar en un comunicat Paul Grewal, vicepresident i membre de l'equip legal de Facebook.

El 2015 Facebook va eliminar l'aplicació i va exigir als implicats que destruïssin les dades recaptades, però pel que sembla no ho varen fer completament, va indicar Grewal, d'acord amb informes que la firma va rebre fa uns dies.

stats