Dos estudis demostren que els preus dels vols es disparen pels ponts tot i el descompte del 75%

Tant el professor de la UIB, Aleix Calvera, com Aviba confirmen que els preus han pujat des de l'aplicació del 75%, tal com va avançar ARA Balears

Un estudi elaborat sobre els preus dels vols entre les Balears i la Península per les dates del pròxim pont de la Constitució confirma que les tarifes es disparen i que pràcticament compensen la pujada del descompte de resident fins al 75%, tal com ja havia avançat l'ARA Balears en una informació del mes d'octubre. Un informe d'Aviba també detecta aquesta pujada.

El preu dels vols es dispara durant els ponts i les festes de Nadal

El professor Aleix Calvera fa una comparativa entre vols d'anada i tornada des de Palma fins a Barcelona i Madrid amb sortida dia 6 o 7 i tornada el 9 de desembre amb les aerolínies  Air  Europa,  Iberia  i Vueling. El resultat és que el vol a Madrid des de Palma surt per 542 euros, mentre que si el recorregut es fa en sentit invers, el preu és només de 188 euros. En el cas del vol a Barcelona els preus són de 332 euros sortint des de Palma i només 134 euros des de Barcelona.

Als preus des de Palma se'ls hi ha d'aplicar el descompte de resident, per la qual cosa només es paga una quarta part més les taxes, però queda clar que els preus es disparen i compensen la pujada de la bonificació que es va registrar el passat mes de juny, quan va passar del 50 al 75%.

A més, un estudi de la patronal d'agències de viatges  Aviba  ha detectat també que en els darrers tres mesos les companyies aèries han incrementat en un 27% els preus dels vols a les Illes. El president de l'entitat, Antoni Abrines, ha destacat que això només és una mitja, i que és normal que en els ponts i dates que hi ha molta demanda la pujada sigui molt més gran.

Aviba  ha posat en coneixement del Govern les dades que ha obtingut entre agost i octubre sobre aquest increment tarifari. En el moment que  és  ca aplicar l'ampliació del descompte hi havia dubtes sobre si la millor forma de garantir la rebaixa era aplicar un descompte percentual o un fixa per  trajecte .

Reacció del Govern

L'executiu balear ha  qualificat d' "intolerable" que les companyies aèries estiguin aprofitant el descompte públic del 75% dels vols dels residents de les Illes per  apujar  els seus preus, per la qual cosa ha considerat que és necessari "actuar", segons informa Efe.

El Govern sol·licitarà una reunió urgent amb el Ministeri de Foment, que tenen la competència sobre els preus que posen les companyies, per analitzar i solucionar aquest augment del preu dels bitllets.

La portaveu i consellera de Presidència, Pilar Costa, ha informat que dilluns que ve el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, mantindrà una trobada amb  Aviba  per fer front a aquest problema.

Costa ha mostrat el rebuig de l'executiu contra "qualsevol mesura" que suposi anar en contra del benefici dels ciutadans i ha recordat que des de juliol el moviment de passatgers ha crescut un 8% i que ha millorat la connexió de Balears amb la Península.

"No obstant això, de cap manera podem permetre ni tolerar que això s'aprofiti per part  de les companyies  aèries" per incrementar els seus preus i beneficis, ha asseverat la portaveu, que ha postil·lat: "Ens sembla intolerable perquè, al final, la qual cosa es fa és aprofitar-se dels diners públics".

Segons  Aviba, totes les companyies han incrementat el preu dels seus bitllets amb la Península, algunes fins al 70%, al mateix temps que es beneficien de la bonificació del 75% que paga l'administració pública.

Crítiques del PP

Per la seva banda, la portaveu del PP Marga  Prohens ha demanat la compareixença del ministre de Foment José Luis  Ábalos el pròxim dilluns perquè doni explicacions respecte a la pujada de preus de les companyies aèries.

Prohens ha manifestat que és "intolerable" que el Govern balear no hagi pres mesures molt abans i que ara demani una reunió amb l'Estat per intentar solucionar aquesta problemàtica que afecta a tots els ciutadans de les Illes. "Marc Pons va anunciar fa uns mesos que duria a terme una comissió per precisament controlar que les companyies aèries actuessin de forma correcta. La comissió encara no s'ha creat, per tant és una mentida més del senyor Pons", ha indicat.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF