BALANÇA DE PAGAMENTS
Economia 29/06/2013

Els estrangers tornen a injectar capital a Espanya a l'abril

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.Després que al març el pànic pel corralito a Xipre contaminés Espanya i es produís una sortida de capitals de 5.168,4 milions d'euros, a l'abril els inversors estrangers van recuperar la confiança en la seguretat dels seus diners a l'Estat. Els estrangers van injectar a l'economia 1.958,7 milions d'euros, segons les dades que va publicar ahir el Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, la balança de pagaments espanyola va tornar a ser positiva, com havia passat els últims mesos, quan el fantasma d'una fuga de capitals havia quedat atenuat arran de la intervenció del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, del setembre passat. El banquer va deixar clar aleshores que el BCE estava disposat a actuar i a comprar deute si Espanya ho demanava, i això va coincidir amb el final d'una fuga de capitals acumulada que va arribar a ser de 216.000 milions d'euros.

Els gairebé 2.000 milions d'euros que van entrar a l'abril se sumen a una balança de pagaments positiva de 45.400 milions des del gener d'aquest any. La major part de les entrades de capitals que es van produir a l'abril van venir de les operacions bancàries, que havien estat les principals responsables de les fugues que es produïen l'any passat. Així, entre préstecs, dipòsits i compres de deute de l'Estat a entitats financeres, es va produir una entrada neta de capitals de 2.769 milions d'euros.

Mínims de remeses d'immigrants

Pel que fa al dèficit exterior (el que es deriva de l'activitat comercial, els serveis i les remeses de diners), va tornar a ser negatiu, tot i que es va reduir un 32,8%, fins als 343,3 milions d'euros entre el gener i l'abril. Els diners que els immigrants van enviar als seus països van caure a un nou mínim des de feia set anys, i van ascendir a 1.475 milions d'euros. A més, la balança comercial (saldo entre importacions i exportacions) es va reduir un 71%, tot i que continua sent negatiu, amb 3.472,7 milions d'euros de dèficit.

stats