El govern espanyol es compromet a subvencionar el transport de mercaderies un 65%

També estudiarà l'eliminació a les Balears del límit triennal de 200.000 euros en ajudes que Europa preveu per a les empreses 

El transport de mercaderies veurà incrementades notablement les ajudes públiques gràcies al compromís adquirit aquest dimecres per part del secretari d'Estat d'Infraestructures i Transports, Pedro Saura, d'establir un sistema que garanteixi ajudes adequades per a les empreses industrials de les Illes Balears per a aquest concepte que poden arribar fins al 65%. A més, les Illes Balears, com a territori insular llunyà, podran quedar excloses de la regla europea dels 'mínimis', que fixa 200.000 euros com a límit de la quantitat que poden rebre les empreses en ajudes triennalment.

Fa només dues setmanes, la patronal del transport de mercaderies a les Illes va presentar un estudi que estimava que les empreses de les Illes tenien  uns costos  de transport quatre vegades més grans que les empreses que recorren només al transport per carretera. També denunciaven la  poca transparència  dels preus del transport de mercaderies i la poca competència entre Baleària i  Trasmediterránea , les dues úniques empreses d'aquest sector.

Transportar mercaderies a les Balears és quatre vegades més car que a la Península

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han obtingut el compromís en una reunió  celebrada  a Madrid. Juntament amb els consellers, han participat en la reunió representants del sector empresarial de les Illes Balears: la presidenta de la CAEB Carmen   Planas ; el president de Pime, Justo Saura; el president del Cercle d'Economia de Mallorca, José  Maria   Vicens, i el president del Cercle d'Economia de Menorca, Francesc Tutzó, per tal  d'explicar  al secretari d'Estat la major problemàtica i cost que té per a les empreses de Balears.

A més, la voluntat del Govern de les Illes Balears és que aquestes millores que puguin beneficiar les empreses de les Illes Balears quedin garantides per al futur dins la nova llei de Règim Especial de les Illes Balears, que actualment es troba en la darrera fase de negociació bilateral amb el govern de l'Estat.

El secretari ha traslladat a la delegació balear la previsió  que  ja per al 2019 es modifiqui el Decret de transport de mercaderies de les Illes Balears, de manera que pugui ser efectiu l'increment d'ajudes l'any vinent . L'ajuda podrà ser del 60% o del 65% (segons el producte) del cost del transport de les mercaderies.

Segons el conseller Marc Pons, "el canvi serà econòmicament importantíssim. De fet, hi ha empreses que tenen un cost de transports molt més elevat (600.000 o 900.000 euros, per exemple), que superen moltíssim els 200.000 euros d'ajuda que fins ara rebien en tres anys. Si es reben a partir del 2019 ajudes del 60% o 65% d' aquests  costos i, a més a més, anualment, el canvi serà molt beneficiós per a les empreses de Balears a l'hora d'afrontar el transport de les mercaderies".

Cal recordar que les regions ultraperifèriques, com les Illes Canàries, estan excloses del compliment del límit de 200.000 euros  triennal que fixa la normativa europea . El  sobrecost en el transport de mercaderies està més marcat per la discontinuïtat territorial que per la distància i, per això, les Illes Balears necessiten, segons el Govern, les mateixes compensacions o mesures correctores que una regió ultraperifèrica.

El conseller Marc Pons ha destacat que és la primera vegada que el govern de l'Estat pren decisions efectives davant la Unió Europea per promoure l'eliminació de les conseqüències negatives que té per a les Balears la regla europea dels 'Mínimis' en el transport de mercaderies.

"Hem de protegir les empreses industrials de les nostres Illes com a sector estratègic clau que dona estabilitat a  l'economia . És necessari que els nostres empresaris puguin tenir totes les ajudes possibles per millorar la seva competitivitat i compensar  el cost més gran  que té per a nosaltres el transport de mercaderies. Ara, per primera vegada, això serà possible", ha destacat el conseller.

 

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF