Espanya ultima amb Brussel·les les negociacions per autoritzar el PERTE elèctric

La Comissió confia que el govern espanyol presentarà "els pròxims dies" la sol·licitud per accedir al primer tram dels fons europeus

2 min
El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i la vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño.

Brussel·lesLa vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, s'ha reunit aquest dilluns a Brussel·les amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, per mirar d'obtenir la llum verda europea al projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) amb què preveu mobilitzar fins a 24.000 milions d'euros per impulsar el cotxe elèctric. Segons Calviño, les converses estan "ben encaminades" per obtenir l'autorització del departament de Competència de la Comissió i poder llançar el projecte abans que acabi l'any. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, encarregada de les negociacions d'aquest projecte, es reunirà també aquest dimecres amb Vestager i amb el vicepresident Valdis Dombrovskis. Sánchez va aprovar el projecte el juliol passat i es va comprometre a activar-lo abans que acabés l'any, però les negociacions amb Brussel·les s'estan allargant més del previst.

El projecte necessita el vistiplau de la Comissió Europea perquè l'Estat hi aporta 4.295 milions d'euros que provenen directament del fons europeus i que s'han de destinar a la indústria del sector. Tota aquesta mena d'inversions directes en sectors econòmics han d'estar supervisades per Competència per garantir que no es distorsiona el lliure mercat, ja que s'entén com un tipus d'ajuda d'estat. La resta de diners, fins a arribar als 24.000 milions, els ha de mobilitzar la mateixa indústria.

En concret, Brussel·les ha de validar un document on s'especifica sota quins criteris s'obriran els concursos perquè les empreses accedeixin a les subvencions del PERTE elèctric. Segons fonts del ministeri d'Indústria, Espanya preveu que aquests concursos s'obriran abans que acabi l'any. El que no queda tan clar és si les adjudicacions també es resoldran aquest 2021, ja que tot apunta que, fruit de l'endarreriment en el vistiplau de la Comissió, això passarà durant els primers mesos del 2022, informa Núria Rius.

"La feina dels equips, sobretot del ministeri d'Indústria, ha sigut molt intensa i fructífera, i tinc la sensació que [el projecte] està ben encaminat per poder complir els objectius i llançar-lo abans de final d'any com estava previst", ha dit Calviño. El pla on s'inclou aquest PERTE és una de les fites necessàries perquè Espanya obtingui el primer tram de la seva porció de fons europeus antipandèmia, una remesa que Espanya encara no ha sol·licitat formalment perquè està acabant de perfilar els serrells del document d'acord, que Espanya serà el primer país a signar. Tant la Comissió com el govern espanyol esperen que estigui a punt "els pròxims dies" per poder desencallar el desemborsament de fins a 10.000 milions d'euros abans que acabi l'any, com està pressupostat. El procés d'aprovació d'aquests trams pot allargar-se fins a tres mesos, però com que aquesta primera remesa està vinculada a fites ja assolides el govern espanyol confia a arribar-hi a temps.

La vicepresidenta Calviño ha fet aquestes declaracions a l'arribada a la reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, que té sobre la taula principalment el debat sobre l'impacte de la inflació en la recuperació econòmica europea, un augment de preus que la majoria d'institucions consideren transitori però que té en alerta els principals actors econòmics i autoritats.

stats