Espanya, entre els països de la UE amb més atur tecnològic

Un informe de la UGT denuncia que les condicions laborals dels empleats TIC són més precàries del que reconeix el sector

2 min
El sector tecnològic català bat  el rècord de treballadors

BarcelonaEncara que sigui una indústria on recurrentment es reivindica la falta de treballadors, al sector de les TIC tampoc hi ha ocupació plena. Un informe del sindicat UGT publicat aquest dilluns critica que Espanya està entre els països europeus amb més aturats en aquest àmbit, només al darrere de Grècia i Montenegro. L'ocupació d'aquests treballadors se situa en el 82%, mentre que la mitjana de la Unió està en el 92%, una diferència de deu punts percentuals, segons dades d'Eurostat. L'autor de l'estudi, José Varela, destaca que el 2020 es va tancar amb més de 53.000 persones sense feina en el grup professional d'"informació i telecomunicacions", però admet que en altres categories d'empreses també hi ha empleats TIC que quedarien fora d'aquesta xifra d'aturats. "Sí, a Espanya hi ha persones sense feina amb perfil i competències tecnològiques", insisteixen des del sindicat.

D'altra banda, la UGT considera que en algunes ocasions s'ha sobredimensionat la necessitat de treballadors TIC a Europa, en referència a algunes previsions de Brussel·les que anticipaven més de 900.000 vacants per cobrir en tot el continent. "El suflé va durar molt poc: en dos anys, les vacants previstes es van reduir a 750.000 per, finalment, quedar-se en mig milió", afirma l'estudi. En l'opinió del sindicat, aquestes estimacions han creat una bombolla sense dades objectives que la sostinguin. De fet, remarca que només un 10% de les empreses espanyoles van intentar contractar un professional TIC durant l'any passat i que menys d'un 3% asseguren haver tingut dificultats per trobar un perfil digital.

Salaris per sota del conveni

Pel que fa als salaris, l'informe de la UGT indica que els treballadors tecnològics no estan tan ben remunerats com sembla. El sindicat denuncia que molt sovint el salari d'entrada no arriba a ser mileurista. Concretament, el document protesta pels sous que ofereixen les empreses multiservei als professionals TIC, ja que fins a l'aprovació de l'última reforma laboral aquestes companyies no aplicaven el conveni del sector. Això es traduïa en remuneracions d'uns 12.600 euros anuals (poc més de 1.000 euros mensuals) per a un programador o dissenyador web, en comparació amb els 24.640 euros que hauria de cobrar segons el conveni TIC estatal.

En aquest sentit, el sindicat lamenta que molts perfils digitals opten per buscar feina fora d'Espanya per aconseguir millors condicions laborals. L'estudi apunta que, per una mateixa posició, un empleat pot cobrar un 86% més a Londres, un 50% més a París o un 82% més a Berlín que si es quedés a Madrid. A més, destaquen que sis de cada deu vacants tecnològiques no acaben en contractació per una qüestió purament salarial. "Si tenim en compte els salaris que s'ofereixen per part de moltes empreses, lleugerament per sota de l'SMI, és fàcil d'entendre per què molt del nostre talent ben format decideix buscar alternatives fora del mercat nacional", defensa l'informe de la UGT.

stats