Economia 05/03/2021

Escarrer reclama un pla de rescat per al sector turístic i que es defineixi el model estatal

Els batles de set municipis turístics, que han participat en la jornada organitzada per Exceltur, han demanat que hi hagi un canvi de model de finançament dels ajuntaments

ARA Balears
2 min
Gabriel Escarrer, president d'Exceltur, durant la clausura de la jornada.

PalmaEl vicepresident executiu de Melià i president d'Exceltur, Gabriel Escarrer, que ha participat aquest dijous en la jornada virtual organitzada a Madrid per Exceltur amb el títol 'Nous paradigmes competitius en les destinacions de sol i platja', ha reclamat que es posi en marxa un pla de rescat per al sector i que es defineixi un model turístic estatal. A més, ha demanat que tots els grups polítics signin un pacte entorn d'una llei de turisme que quedi fora dels canvis de govern, segons ha informat l'agència Efe.

Per part seva, el vicepresident d'Exceltur, José Luis Zoreda, ha afirmat que un sector que representava abans de la pandèmia el 12,4% del PIB, facturava 150.000 milions i donava feina a 2,5 milions de persones "no mereix, en la pitjor crisi de la seva història, veure's subjecte a titubejos". Segons Zoreda, el més urgent per a les empreses no és cercar la millora de la solvència, sinó que el més important és que els negocis es puguin mantenir oberts.

En la jornada, també hi han participat els batles de set municipis turístics -entre els quals hi havia el de Calvià, Alfonso Rodríguez-, els quals han demanat que hi hagi un canvi de model de finançament dels ajuntaments, especialment dels turístics. Consideren que el repartiment del fons de les entitats locals han de tenir en compte no només la població censada, sinó també la que té una residència temporal al municipi.

Tots ells han coincidit també en la necessitat d'intensificar la col·laboració pública i privada per modernitzar les destinacions anomenades pioneres, mitjançant accions que contribueixin a millorar el perfil i la despesa del turista que acudeix a aquests llocs. D'altra banda, Alfonso Rodríguez ha demanat que els fons del Next Generation es dediquin a finançar projectes transformadors i ha defensat que els municipis participin en la codecisió i la cogestió d'aquests fons.

En aquest sentit, el secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha defensat que el govern espanyol "serà capaç" de gestionar no només els 3.400 milions d'euros destinats a la recuperació del turisme, sinó també dels 44.000 milions del Next Generation. Al mateix temps, Valdés ha demanat un pacte entre l'Estat i el sector per gestionar els fons europeus i per definir el model turístic estatal.

stats