Les energies renovables podrien generar 10.000 llocs de feina en menys de deu anys

Un estudi presentat per CCOO destaca la importància estratègica d'aquest sector i demana una millora de la formació dels professionals

Un estudi de CCOO presentat aquest dimecres a Palma estima que el creixement del sector d'energies renovables podria generar a les Balears un total de 9.533 llocs de feina d'aquí al 2025, uns 6.500 dels quals serien directes i 3.000, indirectes. Si  agafam  la prospecció  fins al 2030, els nous ocupats serien 10.202.

Una de les autores,  Begoña   María -Tomé Gil, ha explicat durant la presentació que l'ocupació que es crearà  és, a més, de bona qualitat, ja que el 80%  dels professionals  que treballen en aquest sector ho fan amb contractes indefinits i tenen una formació bastant elevada.

Per tecnologies, el sector  fotovoltaic  és el que generaria més  llocs  de feina, uns 8.600  el 2025  i uns 9.100 el 2030. L'energia eòlica  tindria  molt menys pes, amb uns 1.100 llocs  el 2030 . Aquest desenvolupament es produiria en quatre àmbits: el turisme, el sector  agroalimentari , les ciutats i la seva mobilitat i la  indústria .

María -Tomé ha explicat que aquestes previsions es fonamenten en l'objectiu que té la Comunitat balear d'aconseguir que un 35% de les seves necessitats energètiques siguin cobertes per energies renovables.

El secretari general de CCOO a les Balears, José Luis  García , també ha valorat la importància d' aquest tipus  d'ocupació, "que pràcticament podria reduir una quarta part de l'atur que tenim en  aquest moment " .

Per a García és fonamental que en aquesta etapa expansiva s'aposti per un sector com aquest, que afegeix molt de valor a l'economia i permetria revertir la precarietat en l'ocupació. Per això, des del sindicat es demana una aposta per la formació professional per impulsar que  es   creïn  perfils de treballadors que poden ser contractats per empreses relacionades amb energies renovables.

María -Tome ha explicat  que el model basat en empreses en situació d'oligopoli donarà  pas  a un model d'empreses més petites, amb noves maneres de relacionar-se, fet que produirà noves oportunitats per a empresaris i treballadors.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF