Les empreses valoren de manera positiva l'evolució del negoci durant el trimestre passat

També són més els directius i propietaris que esperen una millora dels resultats que els que es mostren més pessimistes per a aquest estiu

A les Illes Balears, el 21,8% dels gestors d'establiments empresarials ha tingut una opinió favorable sobre la marxa del seu negoci, el 16,9% hi ha opinat de manera desfavorable i el 61,3% ha qualificat d'estable el trimestre que acaba, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Així, la diferència (anomenada balanç de situació o saldo) entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables respecte de la marxa del negoci el trimestre que acaba ha estat del 4,9%.

Aquest saldo ha estat positiu a totes les Illes, excepte a Menorca. El 61,3% dels gestors d'establiments empresarials a Mallorca han avaluat la marxa del negoci d'estable; a Menorca l'han qualificada així el 57,1%, i a Eivissa i Formentera el 65,2%.

"Per variables, a les Illes Balears el 21,7% dels informants opinaren favorablement amb relació al nombre d'ocupats, mentre que el 7,7% donaren una resposta desfavorable respecte d'aquesta qüestió. El 8,7% respongueren favorablement sobre el nivell de preus, i el 7,7% ho feren desfavorablement. Pel que fa a les exportacions, els percentatges de respostes favorables i desfavorables foren del 10,5% i el 10,5%, respectivament", s'indica a un informe de l'Ibestat sobre les dades de l'INE.

Per tant, el balanç de respostes donades (diferència entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables) per a cada variable fou del 14% per a nombre d'ocupats; de l'1% en l'àmbit de preus, i del 0% per a exportacions.

A l'anàlisi per sectors, la indústria ha estat el sector d'activitat amb majors percentatges de respostes favorables i desfavorables a la valoració sobre la marxa del negoci; i la construcció, el sector de més valoracions estables.

Expectatives

Sobre la previsió per a aquest trimestre a les Illes Balears, el 20,4% dels gestors d'establiments han respost favorablement sobre la marxa del negoci. El 14,5% hi han expressat una opinió desfavorable i el 65,1% han valorat de manera estable el trimestre que comença. D'aquesta manera, la diferència entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables respecte a la marxa del negoci al trimestre entrant ha estat del 5,9%.

Per illes, el saldo entre les valoracions favorables i les desfavorables ha estat positiu a totes. El 61% dels gestors d'establiments empresarials a Mallorca han avaluat la marxa del negoci d'estable; a Menorca, l'han qualificat així el 70,1%, i a Eivissa i Formentera el 67,9%.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF