Economia 09/10/2019

La meitat de les empreses menorquines han baixat la facturació al setembre segons PIME

La patronal adverteix de les conseqüències de la fallida de Thomas Cook per al teixit productiu

Ivan Martín
1 min
Els nombres presentats per PIME Menorca confirmen l'estacionalitat de la temporada turística.

MaóEl 49% de les més de 250 empreses enquestades per PIME Menorca assegura que va disminuir el setembre la seva facturació en comparació amb el mateix mes que l’any passat. D’altra banda, el 32% de les empreses l’ha mantingut i un 19% ha augmentat la seva capacitat de venda respecte del 2018. La patronal destaca que el percentatge és “molt similar” als mesos anteriors i posa de manifest una “tendència negativa” de la temporada, agreujada, segons PIME, per la fallida del touroperador Thomas Cook.

La patronal preveu importants conseqüències econòmiques per a les empreses proveïdores de productes i serveis, que gestionaven en exclusiva els clients de Thomas Cook. Especialment, es fa referència “des de petits industrials a activitats d’oci contractades per clients”. A més, preocupa la capacitat real de les petites i mitjanes empreses menorquines per accedir amb garanties a processos concursals. Adverteixen de la “desconfiança i incertesa” que regna en el teixit productiu, una situació que encara podria empitjorar si es confirma un Brexit sense acord.

Les empreses de lloguer turístic són les més afectades per la caiguda de Thomas Cook. Un 47% ha disminuït la facturació el mes de setembre. D’altra banda, els agroturismes continuen acumulant el percentatge més gran d’empreses que milloren resultats, amb un 40%. Només un 10% de les empreses del sector ha reduït nombres. També milloren resultats les empreses de lloguer de vehicles. Del 52% que va registrar una baixada de la facturació a l’agost s’ha passat a un 35% el setembre. El comerç continua encadenant xifres alarmants i ja són un 57% els establiments que afirmen haver davallat les caixes. Finalment, les empreses nàutiques veuen com empitjoren els resultats de la temporada alta i la seva facturació disminueix un 55%.

stats