Economia 18/12/2020

Una de cada cinc empreses de les Balears es planteja tancar definitivament

La patronal PIMEM apunta que el sector turístic no preveu superar el 50% de la seva activitat durant els mesos de juliol i agost de 2021

Laia Colomer
3 min
Una de cada cinc empreses de les Balears s'està plantejant tancar definitivament. / ARA BALEARS

PalmaEl 18,7% de les petites i mitjanes empreses i també autònoms del teixit empresarial de Mallorca es planteja tancar definitivament el negoci. El que és el mateix: una de cada cinc empreses, segons dades de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca després de fer una enquesta a més de 500 empreses a principis del mes de desembre. Pel 66% dels enquestats, el problema més gran amb el qual s'han trobat aquests darrers mesos és la caiguda de vendes; per un 35% ha estat el pagament d'impostos i per un 21%, el cobrament de factures.

Aquestes són algunes de les conclusions que s'extreuen de l'enquesta, que també revela que un de cada dos negocis, el 54%, reconeix tenir problemes de finançament, mentre que un 70% ja anticipa que tindrà problemes per finançar-se la temporada que ve. "Les petites i microempreses, com també els autònoms, són els que tenen més dificultats per accedir als crèdits", ha dit el president de la patronal, Jordi Mora.

Mora, que ha estat l'encarregat de detallar durant una roda de premsa les dades extretes de l'enquesta, ha explicat que un 79% de les empreses acollides a ERTO preveuen incorporar els seus treballadors un cop finalitzada l'ajuda. En canvi, un 21% de les empreses que tenen empleats en ERTO preveuen presentar un ERO; per tant, liquidaran els contractes.

Balanç del 2020 per sectors

El president de l'Associació de Petit Hotels de PIMEM, Joan Manuel Ordines, ha xifrat en un 85% la caiguda del sector. La baixada del turisme ho explica, però no és l'únic factor; també ho és el fet que s'hagin abaratit els preus per poder incentivar el consum. "S'han venut els llits a un preu molt més econòmic en comparació amb uns mesos de juliol i agost normals", ha dit Ordines, que ha xifrat el preu del llit entre un 30% i un 50% més barat aquesta temporada respecte de les anteriors.

Així mateix, ha assenyalat que la situació "complicada" en la qual es troba el sector és deguda al fet que va entrar en crisi abans que esclatàs la pandèmia, ja que els hotels varen tancar l'octubre de 2019 i varen fer inversions per poder obrir amb vista a la temporada de 2020; per tant, fa més mesos que suporten la crisi econòmica.

Pel que fa al sector del lloguer turístic, l'ocupació dels darrers mesos ha estat "fluixa", ha indicat la presidenta d'Habtur, Maria Gibert. Xifren també en un 85% la caiguda de la facturació aquest any respecte del 2019. Per Gibert, "les previsions per a la temporada que ve són bones, però sempre amb la prudència que marca el context de la pandèmia".

La davallada en el sector de la restauració, molt afectat per les restriccions imposades pel Govern per frenar els contagis del virus, es xifra en un 70%. Segons la presidenta de PIMEM-Restauració, Eugènia Cusí, també hi ha hagut una baixada de treballadors, un 28%. "Hem passat de donar feina a 62.000 persones el 2019 a 45.000 el 2020", segons Cusí. D'altra banda, ha dit que més del 70% dels restaurants oberts facturen un 30% menys que l'any passat. I ha afegit que "el pitjor és que les xifres amb vista al 2021 apunten a una activitat que no superarà el 50% els mesos de juliol i agost".

La presidenta ha anunciat una dada alarmant: el 12% de bars, restaurants i cafeteries de Mallorca es planteja tancar definitivament el negoci, mentre que un 17% preveu tancar temporalment a l'espera de poder obrir més endavant, si la situació millora.

Per últim, el president de l'Associació Empresarial de Lloguer de Vehicles (AEVAB), Ramon Reus, ha assegurat que el sector només ha facturat un 20% respecte del 2019 i que hi ha empreses de la Part Forana que fa un any que estan tancades.

stats