Els empresaris reconeixen que cal un gir de timó per impulsar el benestar dels illencs

La presidenta de la CAEB reclama que es deixin de posar pegats i que es cerqui una solució integral per l'economia balear

La presidenta de la patronal  CAEB Carmen   Planas , ha reconegut aquest divendres que l'economia de les Illes no atura de provocar pèrdua de benestar pels residents de la comunitat i ha demanat a les institucions un gir de timó per trobar una solució integral a aquest problema i deixar de posar "pegats" que no es tradueixin en una millora de la prosperitat de la societat.

Planes ha fet un discurs reivindicatiu a la gala anual de l'entitat duta a terme davant prop de 500 persones, entre  les  que es trobava la presidenta del Govern en funcions, Francina Armengol.

"Balears està perdent benestar i ho porta fent des de fa 20 anys", ha començat explicant  Planas , que  ha   atribuït  aquesta situació a "les polítiques dictaminades per les institucions". La presidenta ha recordat que "fa 20 anys estàvem en el podi de les regions espanyoles però hem anat perdent posicions per les polítiques que  hem anat aplicant  des de fa dues dècades".

Segons la representant de bona part dels empresaris de les Illes "ha arribat el moment de canviar polítiques públiques i privades. No podem continuar triant aquells problemes que ens semblen més apressants, més urgents i més fàcils de resoldre a curt termini i continuar relegant de manera sistemàtica el més important que és la pèrdua de benestar".

Per què no vivim millor encara que vinguin més turistes

Per planes, la construcció d'habitatge públic, l'ampliació de l'oferta educativa, la subvenció per assistir a fires o comparar maquinari, l'impuls de l' emprenedoria  o la posada en marxa de noves infraestructures "només són pegats".

"I no són pegats el que necessitem, sinó una solució integral que resolgui l'arrel de tots els nostres problemes d'una vegada", ha afegit  Planas , assegurant que "ha arribat el moment que totes les institucions assumim la responsabilitat urgent d'impulsar la productivitat de tots els factors de producció que utilitzem en les nostres empreses, departaments i institucions. Perquè la productivitat és l'element que converteix a unes regions en més pròsperes a diferència d'unes altres".

Els empresaris reclamen reformes estructurals i una clara millora de la qualitat de les administracions, que "han de funcionar i facilitar que funcioni l'economia perquè prosperi la nostra societat", ha afirmat la presidenta de  CAEB .

Entre els  assitents  han estat el president de  CEPYME  i vicepresident de CEOE,  Gerardo   Cuerva ; la vicepresidenta del  Foment del  Treball,  Elisabeth   Cañigueral ; el president de la patronal del País Valencià i també vicepresident de CEOE, Salvador Navarro, i el president dels empresaris de Múrcia, José María Albarrazín, organitzacions que, al costat de Balears, conformen l'arc mediterrani.

Per la seva banda, Armengol ha destacat "el paper de  CAEB per a bastir ponts amb les administracions i promoure consensos per a continuar creant oportunitats i benestar per a la ciutadania ".

La presidenta en funcions del Govern  de les Illes  Balears, que ha clausurat l'acte, ha manifestat que "com a resultat de l'obra col·lectiva d'empreses, sindicats, institucions, i també treballadors, hem viscut una legislatura de màxims, quantitatius i també qualitatius en creixement, en llocs de treball, en treball indefinit, en rendibilitat, en pujades salarials, en drets, en serveis públics, en exportacions i, també, en temporada baixa".

L'empresari  Francisco  Vidal, president de Grup  Autovidal , ha agraït la concessió del Premi Empresari de l'Any 2019 assenyalant que "vull i haig de compartir aquest premi amb els meus quatre fills i els 260 col·laboradors de  Autovidal, ja que  sense el seu treball, dedicació i m'atreviria a dir, amor per l'empresa, ni jo estaria jo aquí, ni  Autovidal  seria el que és en l'actualitat i sobretot perquè seran ells els que hauran d'afrontar els reptes del futur del nostre sector, la transformació de la mobilitat , que es pronostica fascinant en les pròximes dècades i que ens tornarà a posar a prova".

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF