Els empresaris es mostren satisfets amb les dades de l'atur

UGT demana que es millori la qualitat de l'ocupació i Pimem considera millorables els resultats

Les noves dades d'atur publicades avui han agradat als empresaris de Balears, que consideren que la comunitat balear mostra un comportament econòmic molt millor que la resta de l'estat espanyol, ja que "s'hi han recuperat les xifres anteriors a la crisi", segons ha assegurat la presidenta de la patronal CAEB, Carme Planas.

"Tenim més afiliats i menys aturats que l'any passat. A més, els contractes indefinits han augmentat un 36%. Això vol dir que el nombre de contractes temporals ha disminuït", ha afegit la presidenta, que tot i això ha recordat que encara hi ha 39.000 aturats que necessiten feina.

L'atur baixa un 5,7% el maig a les Balears

Planas ha insistit que el teixit empresarial de Balears és molt actiu i ha pronosticat un creixement per al 2018 de prop del 3%, davant el 3,3% de l'any passat. També ha assenyalat que aquests nivells de creixement són satisfactoris després de tants anys de recessió.

El descens del nombre d'aturats al maig a Balears "és positiu, malgrat que és molt millorable", ha assegurat el president de la petita i mitja empresa de Mallorca, Jordi Mora.

Pimem considera "millorables" les dades

Pimem considera que la xifra de contractes temporals "continua sent molt elevada". Només s'han registrat 74.023 contractes, dels quals només 12.773 han estat indefinits, assenyala Mora. "La diferència és abismal i, això, l'única cosa que fomenta és que no hi hagi una estabilitat social i econòmica adequada", ha dit Pimem en un comunicat.

Mora ha lloat que les contractacions indefinides, en comparació amb les dades de l'any passat, han crescut un 35,9 %, un fet que Mora considera "el camí correcte". "Ens queda molt per fer", ha afegit.

Reacció de CCOO

La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO a Balears, Yolanda Calvo, ha dit que és fonamental que hi hagi un augment dels salaris ja que, segons les dades que es varen publicar a l'enquesta anual d'estructura salarial de l'INE 2016, "Balears té sous que estan molt per sota de la mitjana estatal".

Calvo ha assenyalat que "s'han d'apujar els salaris perquè el treball que es crea no sigui precari i barat" i, a més, s'han de millorar les condicions laborals a través de la negociació col·lectiva "per recuperar els drets perduts i aconseguir-ne de nous, com s'està fent en els sectors de la neteja i les bugaderies".

A més, CCOO ha exigit al nou executiu que configurarà el president Sánchez revertir la precarietat laboral incrementada amb l' externalització  i la subcontractació d'empreses, reduir la bretxa salarial, millorar les pensions i les prestacions per atur, així com derogar la darrera reforma laboral.

UGT demana una millor qualitat de l'ocupació

UGT de Balears ha demanat avui al nou president del govern, Pedro Sánchez, "un canvi" de polítiques laborals per "millorar la qualitat de l'ocupació", que continua llastrada per la temporalitat.

La secretària d'Acció Sindical i Comunicació del sindicat, Ana Landero, ha fet aquesta sol·licitud al fil de la publicació avui de les dades de desocupació i afiliació, que reflecteixen que el 18% dels nous contractes són temporals. No obstant això, destaca UGT en un comunicat, a les Illes la contractació indefinida augmentà al maig un 35% respecte del mateix mes del 2017 i la temporal es reduí gairebé un 7%.

"La recuperació econòmica a l'Arxipèlag és evident i hauria d'anar acompanyada d'un repartiment més equitatiu de la riquesa mitjançant una major estabilitat de l'ocupació", ha dit Landero.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF