PROCÉS SOBIRANISTA
Economia 21/10/2019

Els empresaris demanen treva

El comerç avisa de l’impacte econòmic mentre les diferents organitzacions fan una crida al diàleg

Elisabet Escriche / Paula Solanas / Xavier Grau
4 min
Segons els comerciants del centre de Barcelona, l’activitat als seus establiments va caure fins a un 50% la setmana passada.

BarcelonaAturar els aldarulls per evitar que perjudiquin l’economia catalana i demanar diàleg polític són els dos punts en què hi ha unanimitat entre els agents econòmics catalans. Les patronals i sindicats catalans hi han arribat després d’una setmana en què han estat evidents els problemes per assolir un discurs unitari a la sentència del Tribunal Suprem.

De fet, Foment del Treball està ultimant un gran acte demà al migdia per escenificar aquesta unió, però, segons ha pogut saber l’ARA, alguns agents econòmics tenen reticències a sumar-s’hi, tot i que la patronal espera llimar-les en aquestes últimes hores. L’acte vol mostrar la determinació empresarial de sortir d’aquesta situació malgrat el cost econòmic i a la imatge que hi ha hagut a la ciutat de Barcelona pels aldarulls d’aquesta darrera setmana.

La mateixa consellera d’Empresa, Àngels Chacón, reconeixia ahir que el comunicat de consens i de mínims que feien públic diumenge els dos principals sindicats, UGT i CCOO, i les dues patronals, Foment i Pimec, en què es demanava estabilitat social, econòmica i política “no havia estat fàcil”.

Els agents econòmics insistien ahir que els aldarulls han tingut un impacte econòmic, però només els comerciants del centre de Barcelona s’atrevien a xifrar-lo. El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, va assegurar que l’activitat als comerços del centre de la ciutat va caure entre un 30% i un 50% durant la setmana passada i que es van produir “danys quantiosos” en terrasses i mobiliari urbà. “Els sabotatges, uns tres o quatre, han sigut minoritaris”, va afegir. Jené feia aquestes valoracions després de reunir-se amb el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que també va quantificar en 2,7 milions d’euros el cost de refer el mobiliari urbà, el paviment i la jardineria per a l’Ajuntament de Barcelona.

En canvi, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va evitar xifrar el cost d’aquests aldarulls. “Evidentment que té un impacte, però fa una setmana, és relatiu”, va assegurar. “En una setmana no s’ensorra l’economia catalana”, va afegir. Chacón va insistir que els “actes violents” no donen una bona imatge de cara al turisme. Tot i així, va recordar que en altres països com França el col·lectiu dels armilles grogues va provocar disturbis durant moltes setmanes a París i no es va enfonsar l’economia de la capital francesa. La consellera va deixar clar que “es nega” a triar entre la defensa de drets fonamentals que considera que impliquen les mobilitzacions contràries a la sentència del Procés i la prosperitat econòmica, que es pot veure afectada per actes de vandalisme. Alhora, va fer una crida per entendre què hi ha darrere de les mobilitzacions: “Anem a la causa, si no, no pararem de tenir símptomes; preguntem-nos per què la gent demana diàleg”, va dir.

Chacón va fer aquestes declaracions ahir al migdia després de reunir-se amb el Consell Català de l’Empresa, format pels sindicats CCOO i UGT i per les patronals Foment i Pimec. Aquesta va ser la primera de les cinc reunions que durà a terme entre ahir i avui amb els diferents agents econòmics, entre els quals hi ha els dos sectors més perjudicats, l’hostaleria i el comerç.

Precisament el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, va assegurar a l’agència Efe que ja tenen constància “d’algunes anul·lacions” i que s’esta produint un descens de reserves de cara al futur. “Quan hi ha conflicte, les reserves sempre es frenen; quan no n’hi ha, se solen recuperar de manera ràpida”, va afegir.

Mig miler de consultes a Pimec

Pel que fa la patronal Pimec, va explicar a l’ARA que fa una setmana que té habilitat un servei d’assessorament per a les empreses que puguin tenir dubtes arran de les mobilitzacions. “Hem rebut un degoteig important de trucades durant tota la setmana, més de 500”, va explicar Elena de la Campa, directora de relacions laborals i negociació col·lectiva de la patronal. Les consultes més habituals dels afiliats -va detallar- estaven relacionades amb els drets i deures dels treballadors en relació amb la vaga del 18-O, el procés per poder adherir-se al tancament patronal, com actuar en cas de retards de la plantilla per les complicacions de mobilitat i quines mesures de flexibilitat podien aplicar durant l’aturada (per exemple, concentrar la jornada o permetre el teletreball). En aquest sentit, De la Campa va comentar que empreses que treballen amb productes peribles tenien més consultes sobre com gestionar els endarreriments de comercials i transportistes.

D’altra banda, i en la línia del que explicava la consellera, la portaveu de la patronal va afegir que la incertesa pels aldarulls d’aquesta setmana al centre de Barcelona es va concentrar en comerços i negocis turístics. “Empreses d’hostaleria ens van dir que els havien cancel·lat reserves de sopar i grups de turistes havien avançat la tornada al seu país”, va detallar De la Campa. Tot i així, la patronal no ha comptabilitzat les pèrdues dels seus afiliats en relació a les mobilitzacions.

Pel que fa a Fira de Barcelona, organització que de moment no ha fet cap posicionament oficial després de la sentència, també va fer una crida perquè es normalitzi la situació per garantir la celebració dels propers esdeveniments. Un portaveu de l’entitat assegurava a l’ARA que les dues fires que han coincidit amb els aldarulls s’han pogut celebrar sense incidents i han assolit les mateixes xifres de visitants que en edicions passades.

EL POSICIONAMENT DE LES ENTITATS EMPRESARIALS

Foment del Treball

En un comunicat, la gran patronal catalana va recriminar a la Generalitat que hagués “encoratjat” mobilitzacions com l’ocupació de l’aeroport del Prat, fet que considera “una extrema contradicció”. Diumenge la patronal també va signar un text amb Pimec i els sindicats UGT i CCOO on cridava a “restablir els espais de convivència i cohesió social”.

Cambra de Comerç de Barcelona

La Cambra, amb Joan Canadell, de la candidatura de l’ANC al capdavant, ha sigut una de les entitats que han rebutjat la sentència de manera més contundent. Després dels aldarulls, la Cambra va enviar un comunicat en què demanava “moderació i serenor” per “evitar imatges que poden tenir un impacte negatiu a mitjà termini” en l’economia i va demanar que les mobilitzacions sortissin del centre de Barcelona. Sobre el diàleg amb l’Estat, ahir va qualificar d’“irresponsabilitat” que el president espanyol, Pedro Sánchez, no vulgui parlar amb Quim Torra.

Pimec

La patronal de la petita i mitjana empresa va publicar després de la sentència un comunicat on afirmava que la condemna “no ajudarà a resoldre el conflicte”. Pimec, com Foment del Treball i Cecot, va rebutjar la vaga general del 18-O i la seva filial de comerç, Pimec Comerç, va condemnar els “actes vandàlics” patits pels comerciants, que atribueix a “grups reduïts”.

Cercle d’Economia

Ahir l’entitat va enviar un missatge en què assegurava que la “urgència política” de Catalunya és “aturar la violència”. Així doncs, el lobi empresarial insta les diferents institucions que “deixin de banda els seus interessos legítims” per treballar de manera coordinada amb l’objectiu de “desterrar els actes violents” de les ciutats catalanes.

Cambra d’Espanya

L’entitat va enviar ahir diverses cartes a organitzacions camerals internacionals en defensa de la democràcia espanyola, on afirmava que els polítics empresonats ho són “per haver incomplert la llei, no per les seves idees polítiques”. El seu president, Josep Lluís Bonet, atribuïa la “fractura” al Procés i recalcava que Espanya és una democràcia avançada.

stats