Economia 24/10/2019

Les diferències salarials entre els treballadors temporals i els fixos augmenten després de la crisi

Segons un estudi de la UIB, una vegada implementada la reforma laboral de 2012, l'any 2014 la diferència gairebé s'havia duplicat

Ara Balears
2 min
865821

PalmaEls treballadors temporals reben salaris significativament més baixos que els treballadors amb contractes d'una durada determinada, encara que tinguin característiques idèntiques, segons un estudi elaborat per investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

La Universitat ha informat aquest dijous en una nota de premsa que els doctors Maria Sard i Francesc Oliver, professors del Departament d'Economia Aplicada, han publicat un article a la revista 'International Journal of Manpower' que mostra l'evolució de la desigualtat salarial entre els treballadors temporals i fixos a Espanya els anys 2006, 2010 i 2014 (abans i després de la crisi).

A partir de les dades de l'Enquesta d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els investigadors de la UIB han constatat que la crisi econòmica va comportar una disminució lleu de la desigualtat salarial. Així, si el 2006 tenir un contracte fix representava cobrar un 4,19% més de salari de mitjana, el 2010 aquesta diferència s'havia reduït al 4,01%. "Aquesta reducció de la diferència entre temporals i fixos ho hauríem d'associar a la pèrdua de llocs de treball i, per tant, a l'increment de la desocupació", destaca l'estudi.

No obstant això, en el període 2010 i 2014 aquesta desigualtat va créixer. Concretament, una vegada implementada la reforma laboral de 2012, l'any 2014 la diferència gairebé s'havia duplicat i arribava a un 7,25%.

Els investigadors opinen que les dades "són sorprenents", atès que un dels objectius de la reforma era reduir les diferències entre els treballadors temporals i els fixos i, no obstant això, "no només no es va aconseguir frenar aquesta discriminació retributiva, sinó que la diferència entre els uns i els altres es va agreujar".

També han observat que aquesta diferència no és constant en tota l'escala salarial, sinó que es distribueix de manera desigual. En general, la diferència és més petita entre els treballadors amb salaris més baixos i s'incrementa a mesura que pugen els sous. A més, han constatat que aquesta distribució desigual també ha evolucionat al llarg del període estudiat, ja que era més baixa abans de la crisi i ha augmentat després de la implementació de la reforma laboral.

stats