Publicitat
Publicitat

ADJUDICACIÓ POLÈMICA

80 hotels i 5.000 empleats, pendents de la nova impugnació als viatges de l’Imserso

La Federació Hotelera assegura que hauran de tancar les portes si no s’esclareix aviat

Continua el serial del polèmic concurs per gestionar els viatges de l’Imserso, i a la ja complicada situació d’aquest procediment s’hi afegí ahir l’anunci de Mundosenior, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Halcón Viajes (Globalia) i Viatges Barceló, d’impugnar davant el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) el concurs de viatges de l’Imserso, circumstància que amb moltes probabilitats pot provocar un nou retard en la seva posada en marxa.

Mundosenior tenia de termini fins a dilluns per presentar el seu recurs i ho va fer ahir mateix. La unió d’empreses no està d’acord amb la decisió de l’Imserso de modificar la resolució inicial que li atorgava els tres lots dels quals es compon el programa (costes peninsulars, interior i Canàries i Balears), adjudicant a Mundiplan, la UTE rival (integrada per Iberia, Alsa, Gowaii i IAG7 Viatges), el de les illes , que és el més atractiu des del punt de vista empresarial, ja que concentra el 70% dels vols.

Impacte

El retard en l’inici de la temporada dels viatges d’Imserso, que és un veritable baló d’oxigen per a molts hotels que haurien de tancar les portes sense aquest programa, afecta 80 establiments a les Balears i uns 5.000 treballadors, segons les dades de la Federació Hotelera de Mallorca.

“En la primera fase, que és la que ara està afectada per l’incident amb el concurs, podien ser 40 establiments i uns 3.000 treballadors els que es quedin sense activitat fins que comenci el programa. Els establiments tancaran les seves portes. Alguns lògicament aprofitaran per fer reformes”, va confirmar ahir mateix la presidenta executiva de la Federació Hotelera, Imma de Benito.

Quan Mundiplan va impugnar la primera resolució de l’Imserso d’adjudicar els viatges íntegrament a Mundosenior, que du gairebé 30 anys encarregant-se del programa, el Tribunal va necessitar un mes per resoldre aquest recurs. Ara cal veure quin serà el temps que es necessita i quina la conseqüència immediata de la impugnació.

Mundosenior al·lega en la seva impugnació que Iberia i Alsa “mai podrien ser adjudicatàries” del concurs al qual -segons els seus plecs- només poden optar aquelles empreses que ofereixen serveis d’agència de viatges, operadors turístics i assistència al turista, va informar ahir Efe citant fonts de l’empresa.

Mundiplan “no compleix amb aquestes condicions ja que ni Iberia ni Alsa són agències de viatges”, ha tornat avui a denunciar Mundosenior, que ja ho féu en un escrit previ, presentat al TACRC el 16 d’octubre, en el qual li anunciava que hi recorreria.

La pugna entre les dues UTE es remunta al passat 10 de juliol, quan l’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) va adjudicar els tres lots a Mundosenior, decisió que Mundiplan va impugnar un mes després.

L’11 de setembre, el Tribunal de Recursos Contractuals estimà parcialment el recurs de Mundiplan, decisió que l’Imserso ratificà el 7 d’octubre, repartint els tres lot entre els dos competidors. La secretària d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, abans de conèixer-se la notícia de la impugnació, digué ahir que el programa començarà “només amb dues setmanes de retard”.