La recuperació postcovid

Primavera econòmica a Espanya

El PIB espanyol augmenta un 2,8% el segon trimestre i se situa un 19,8% per damunt que fa un any

3 min
La reactivació del consum de les famílies va ser el principal motor de creixement de l'economia espanyola el segon trimestre.

BarcelonaL'economia espanyola va accelerar fins a nivells més propis d'altres països el segon trimestre de l'any. El producte interior brut (PIB) –l'indicador que mesura una economia– de l'Estat va créixer un 2,8% en comparació amb els primers tres mesos del 2021 i va tornar així a les xifres positives, segons dades preliminars avançades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el primer trimestre, el PIB havia caigut un 0,4%.

En comparació amb un any abans, és a dir, amb el segon trimestre del 2020, quan l'economia va experimentar una forta caiguda per culpa dels confinaments més estrictes, la remuntada del PIB és del 19,8%, una de les més fortes mai registrades. Cal tenir en compte, amb tot, que aquestes variacions es deuen al fet que el segon trimestre del 2020 va ser el de màxim confinament no només a Espanya, sinó també en una gran part del món, sobretot de les economies més fortes, com la resta de la UE, la Xina i els Estats Units. Per tant, es produeix el que els economistes anomenen efecte base: la caiguda de l'activitat registrada aleshores explica el fort creixement interanual registrat un any després, quan l'economia està parcialment recuperada.

L'evolució de l'economia espanyola

"El camí de la recuperació és claríssim", assegura Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. Després de la històrica patacada que va patir l'activitat econòmica a Espanya i Catalunya la primera meitat de l'any passat, i de la recuperació –forta però insuficient– de l'estiu del 2020, el PIB espanyol es va reduir lleugerament entre el quart trimestre del 2021 i el primer d'aquest any a causa de les noves restriccions per frenar la tercera onada de contagis. En canvi, les dades del segon trimestre apunten a un canvi de tendència a l'alça que la majoria d'institucions econòmiques esperen que es mantingui el que queda d'any.

En aquest sentit, Rovira apunta que és molt possible que el creixement "s'acceleri" el tercer i quart trimestre del 2021, sempre que es mantingui una situació sanitària semblant o millor que l'actual i que no hi hagi variables "que no es poden controlar", com per exemple noves variants de covid-19 immunes a les vacunes.

El consum de les famílies és el principal motor de la reactivació econòmica a Espanya, tot i que la despesa de les administracions públiques també hi va sumar. En aquest sentit, el consum final de les llars va augmentar un 6,6% en comparació amb els primers tres mesos d'enguany, després d'haver caigut durant dos trimestres seguits. Rovira ho atribueix a l'efecte del "final de l'estat d'alarma", que va anar acompanyat del relaxament de certes mesures sanitàries i de la limitació de moviments tant dins l'Estat com amb l'estranger.

La despesa pública va continuar aportant al creixement amb un increment del 0,8% intertrimestral, després de mantenir-se durant més d'un any en xifres de creixement superiors a l'1% fins al trimestre passat, quan es va contraure un lleuger 0,1%. En total, el consum intern a Espanya va augmentar un 4,9% interanualment.

Pel que fa a la inversió, es va recuperar un 18,9% en relació amb el segon trimestre del 2020, però en comparació amb el trimestre anterior va caure un 1,5%. No obstant això, Rovira recorda que es tracta d'una variable "molt volàtil" que està "més que recuperada" des de fa mesos. En aquest sentit, malgrat la caiguda d'aquest segon trimestre, l'evolució de la inversió des de l'esclat de la pandèmia fins ara , tant a nivell residencial com sobretot en inversió productiva de les empreses, envia "un senyal boníssim" que l'economia es troba en un procés de creixement. La recuperació de la inversió, afegeix, ha sigut "molt més intensa" que la caiguda registrada quan es van declarar els primers confinaments.

En canvi, el sector exterior va continuar tenint un impacte negatiu sobre el PIB. Les exportacions van créixer un 34,1%, mentre que les importacions van augmentar un 36,8%, per la qual cosa es va mantenir el dèficit amb la resta del món de l'economia espanyola.

Per sota del 2019

Davant les xifres presentades per l'INE, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret pit aquest divendres i ha assegurat que la recuperació de l'economia espanyola "ha superat totes les expectatives". "Si mirem fa dotze mesos, crec que hem avançat. On abans hi havia recessió, ara hi ha recuperació, i on abans hi havia destrucció d'ocupació, ara hi ha creació d'ocupació", ha afegit, fent referència a les bones xifres del mercat laboral reflectides dijous per l'enquesta de població activa.

Ara bé, tot i el bon ritme que sembla haver agafat l'activitat econòmica, el PIB espanyol no s'ha recuperat encara de l'impacte de la pandèmia. Concretament, l'economia espanyola encara és un 6,8% inferior als nivells registrats el quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'expansió del coronavirus a l'Estat.

stats