Economia 17/06/2018

L'economia britànica perd un 2% des del referèndum del Brexit

El PIB no compleix les previsions malgrat que el mercat de treball no es veu afectat

Efe
2 min
Gurminder K. Bhambra: “L’única manera de tirar endavant el Brexit és destruint el país”

LondresDes que els britànics van votar fa dos anys per abandonar la Unió Europea, el Regne Unit ha crescut prop d'un 2% menys del que va preveure el Banc d'Anglaterra. La seva economia ha passat d'encapçalar el G7 juntament amb Alemanya a la cua del grup de països més industrialitzats.

El PIB britànic va mantenir el ritme esperat en els dos trimestres posteriors al referèndum del 26 de juny del 2016, però les alces es van refredar durant l'any passat, en comparació amb la recuperació de la majoria de potències mundials. En el primer trimestre d'aquest any es va quedar en un 0,1%.

Tot i aquesta desacceleració, el Regne Unit ha seguit creant ocupació i el govern ha continuat retallant el dèficit acumulat durant la crisi, mentre que la borsa de Londres ha assolit aquest any nivells rècord.

La incertesa sobre l'escenari que s'obrirà el dia després del Brexit és un dels factors que han frenat la inversió empresarial i han fet perdre terreny a la lliura esterlina davant l'euro i el dòlar, cosa que ha comportat també més inflació i pressió a les economies domèstiques, segons els analistes. La inflació ha reduït la capacitat de compra efectiva dels britànics, malgrat que l'atur no s'ha vist encara perjudicat i es manté en plena ocupació (4,2%).

Caiguda de les inversions

Les inversions de les empreses del Regne Unit van caure un 0,2% el primer trimestre, segons les xifres de l'Oficina Nacional d'Estadística britànica. En tot el 2017 havien crescut. La inflació interanual, que al juny era del 0,5%, va arribar al 3,1% el passat novembre i es va situar al maig en el 2,4%.

"És comprensible que les empreses estiguin mostrant contenció. Estem a punt de prendre algunes grans decisions. Per què no preferirien esperar fins que el camí s'hagi aclarit?", va sostenir fa pocs dies el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, en una compareixença al Parlament britànic.

La construcció és un dels sectors que més s'han desaccelerat des de la consulta del 2016, mentre que la indústria manufacturera, que s'havia mantingut estable fins ara, va registrar a l'abril la seva caiguda més gran des de finals del 2016. La cotització de la lliura va ser una de les que va patir un cop més gran pels resultats del referèndum. Va caure fins a un 17% respecte a l'euro i un 18% respecte al dòlar. Les coses s'han equilibrat, i ara el balanç és del 12% i del 9% per sota de les dues monedes, respectivament.

El trencament definitiu amb Brussel·les es farà el pròxim 29 de març. El govern britànic manté inalterables els seus plans de reduir el dèficit, que va arribar a ser del 9,4% del PIB el 2010. Avui amb prou feines arriba a l'1,9%.

stats