L'economia de les Balears, en període expansiu amb creixements per sobre del 3% per onzè trimestre consecutiu

El conseller de Treball, Iago Negueruela, qualifica de moderada la previsió anual d'un 3,1%, ja que es consideren factors de risc com el preu del petroli i l'augment dels interessos

L'economia de les Illes Balears continua amb la seva etapa expansiva per onzè trimestre consecutiu, ja que el primer quart de l'any 2018 s'ha tancat amb un increment del PIB del 3,1%, una dècima per sobre de la mitjana espanyola.  Les dades les han presentades el conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern,  Iago   Negueruela , i el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou.

Segons han destacat els dos responsables del Govern, les dades actuals certifiquen que l'economia balear ha sortit de la crisi amb molta més força que la resta d'Espanya. Des de l'inici de la recessió, al maig de 2008, fins a l'actualitat, les Balears han crescut un 10,8%, davant el 2,9% de la mitjana espanyola. En ocupació també s'ha crescut per sobre de la mitjana, un 11,2%, davant un -2,6%. Important és la  dada  sobre nombre d'empreses, que són un 21,7% més que fa deu anys, mentre que a la resta de l'Estat són un 8,3% menys.

Negueruela  ha remarcat que estam en una època totalment expansiva, ja que en la fase anterior  d'important creixement (2004-2008) la mitjana va ser d'un 2,2%, molt per sota del 3,4% que s'està  registrant  en aquest darrer període de deu anys. De fet, ha indicat que les previsions de creixement per a enguany, que se situen en un 3,1%, són moderades, ja que es tenen en compte possibles amenaces per a l'economia com el preu del petroli, l'increment dels interessos bancaris i la tensió comercial entre diverses potències.

Creixement per sectors i illes

Pel que fa a la distribució per sectors, en aquest darrer trimestre destaca la construcció, amb un augment del  3,6%,  i els serveis, amb un 3,1%. Per contra, l' agropesquer  només creix un 1,8% i la indústria, un 1,6%.

Per illes, cal subratllar el dinamisme de les Pitiüses, amb un 3,7% de creixement. Mallorca se situa en la mitjana, un 3,1%, i Menorca, per sota, amb un 2,2%.

Pou ha volgut incidir que la creació de riquesa a les Illes es tradueix en una millora de l'ocupació i dels salaris. Les dades presentades indiquen que a les Balears els convenis pactats suposen un increment mitjà d'un 3,63% de salaris, mentre que a la resta d'Espanya aquesta pujada se situa només en un 1,59%. També  es remarca que el cost laboral per hora a l'Arxipèlag ha pujat un 5,30%, per sobre de la majoria de la resta de comunitats i de la mitjana estatal, que ha estat d'un 3,8%. Quant a l'ocupació, al maig s'ha incrementat un 3,56%.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF