DESIGUALTAT
Economia 29/09/2018

Les dones balears acumulen un 27% menys de riquesa

La desigualtat en el món laboral es manté, tot i que les dones ja tenen millor formació que els homes

Carles Tudurí
3 min
Les dones balears acumulen un 27% menys de riquesa

PalmaEls homes acumulen a la Comunitat balear quasi un 30% més de riquesa que les dones, segons es pot constatar amb les dades de l’Agència Tributària de 2016, tot i la millora dels indicadors sobre desigualtat que s’ha registrat en els darrers anys. Aquest situació, que es coneix com a bretxa de gènere en la riquesa, és un fenomen que afecta bona part dels països desenvolupats amb més o menys mesura, i que als països on la dona queda relegada a tasques domèstiques es dispara.

Els ciutadans de les Balears varen declarar l’any passat un patrimoni de 21.524 milions d’euros, 12.496 dels quals estan en mans d’homes, i 9.028, de dones, fet que suposa una diferència de 3.468 a favor dels homes. Això vol dir que les dones acumulen un 27,7% menys de riquesa que els homes.

Si analitzam les dades per apartats, on es concentra la major part de la riquesa és en el capital immobiliari, on trobam una diferència d’un 32,8% a favor dels homes, que acumulen 8.177 milions enfront dels 5.430 de les dones. En canvi, dins l’epígraf béns immobles, la bretxa no és tan gran, un 13,8%, ja que s’hi declaren 3.306 milions enfront dels 2.850.

Els altres capítols tenen menys pes en el total, però tots presenten diferències a favor gel gènere masculí. Amb la qualificació d’efectes a activitats econòmiques, s’acumulen quasi 500 milions d’euros, 331 per part dels homes i només 168 per part de les dones, un 49,2% de diferència. A béns sumptuaris és on hi ha més distància, un 75,6%, ja que són 37 milions contra només 9.

Índex de gènere

Una de les principals raons d’aquesta bretxa de gènere són les desigualtats que el mercat laboral presenta, amb un clar perjudici per al gènere femení. L’índex de desigualtat de gènere establert per l’ONU marca que les Balears se situen en un 0,089, un nivell molt baix si tenim en compte que el màxim és l’1.

Des de la Fundació Impulsa Balears, que monitoritza aquest índex, les Illes han millorat al llarg dels darrers anys el balanç de gènere en sintonia amb la tendència generalitzada en l’entorn estatal i europeu. “Així mateix, l’Arxipèlag té encara camí per recórrer en aquest àmbit, atès que continuen detectant-s’hi àrees de millora per assegurar que desequilibris per raó de gènere no erosionin el potencial tant econòmic com social de les Illes”.

Aina Ripoll, directora de la Unitat d’Intel·ligència de l’entitat esmentada, subratlla que amb les dades recollides dins aquest àmbit destaca sobretot el fet que les dones encara pateixen una forta desigualtat social, tot i que han assolit un nivell de formació fins i tot superior al dels homes.

Per exemple, la taxa d’abandonament escolar el 2016 és només d’un 18,1%, mentre que els homes registren un 34,9%. Pel que fa a la incidència de l’educació superior és d’un 26,3% davant un 34,5% de les dones.

Mercat laboral

En canvi, en el mercat laboral ens trobam que els homes registren una situació favorable en tots els indicadors. Per exemple, un 70,1% de taxa d’activitat davant un 58,1%. Per altra banda, les dones tenen una taxa de parcialitat molt més alta, un 19,6 davant un 6,9%. L’ocupació en categories professionals altes és similar, però en les mitjanes domina l’home, 63,8% contra el 53,2%, i en les baixes la dona, un 18,3% enfront del 8,3%.

Quant als salaris, les dones reben només el 83,% del que cobren els homes, mentre que la diferència salarial per hora també és important, ja que es cobra només un 91,1% de salari del gènere masculí.

La falta de referents fa que les dones tinguin una sobrepresentació a llocs de feina molt ben remunerats. Per exemple, dins indústria manufacturera les relacionades amb components elèctrics o electrònics. En el cas de les Balears això suposa que en l’àmbit de la nàutica trobam molt poca presència femenina en feines de manteniment o instal·lacions d’equipaments electrònics.

Així mateix, domina la presència masculina en els sectors considerats intensius en coneixement d’alta tecnologia, com les feines relacionades amb les telecomunicacions i la programació informàtica, o servei s relacionats amb recerca i innovació.

stats