Economia 14/11/2019

Destinen 1,3 milions per desenvolupar la llei de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme

Es pretén facilitar la indagació, localització i identificació de desapareguts desenvolupant els mapes de fosses

Ara Balears
1 min
La segona fase de l’exhumació de fosses comença demà a Alaró

PalmaLa Direcció General de Memòria Democràtica del Govern balear l'any que ve disposarà d'un pressupost d'1,3 milions d'euros, segons ha informat aquest dijous en una comissió del Parlament balear la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro. Aquesta partida es destinarà al desenvolupament de la llei per la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, a més de la llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

D'aquesta manera, la Conselleria pretén facilitar la indagació, localització i identificació de desapareguts, desenvolupant els mapes de fosses i regulant les accions i activitats de localització i identificació de les persones desaparegudes. Aquesta regulació, ha explicat la consellera, inclou l'autorització de prospeccions, l'accés a terrenys que siguin de titularitat privada, l'establiment del procediment i de les condicions per recuperar, identificar i traslladar restes i l'autorització de les exhumacions que es practiquin.

A aquest efecte, com estableix la llei, s'ha creat una comissió tècnica de desapareguts i fosses de les Illes Balears que aprova els plans d'actuació prevists per continuar amb les exhumacions. L'any que ve s'executarà el Pla d'exhumacions 2019-2020 i s'iniciarà la redacció del pla 2020-2021.

Amb el desenvolupament de la llei de fosses, i també amb el dret a la reparació i el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, se senyalitzaran les fosses identificades i es continuarà amb la col·locació d'Arbres de la Memòria que recullin la informació detallada sobre la fossa.

stats