ESTUDI FUNDACIÓ ADECCO
Economia 11/06/2013

Un 65% dels aturats illencs té més de 45 anys

Un 91% dels aturats majors de llarga durada té responsabilitats familiars

Jaume Perelló
2 min

Palma.Les persones majors de 45 anys aturades a les Illes Balears són un 22% més que la resta de la població, segons un estudi realitzat per la Fundació Adecco. L'anàlisi detallada de les dades de l'atur no fa més que confirmar que, a mesura que es compleixen anys, quedar sense feina esdevé un problema de més difícil solució, ja que les empreses opten per contractar personal més jove.

Tot i així, Balears no té els pitjors registres, si tenim en compte que a la resta de l'Estat el percentatge d'aturats de llarga durada majors de 45 anys d'edat arriba al 70%. Això significa que més de dues terceres parts de les persones que han estat més d'un any seguit sense treballar tenen més de 45 anys d'edat.

El perfil general del desocupat balear major de 45 anys és el d'una dona (55% sobre el total) de 48 anys, amb estudis secundaris (32,6%), que està sense feina perquè va perdre l'anterior (86,9%), enfront d'un 10% que s'incorpora per primera vegada al mercat laboral. Una de les dades més significatives de l'estudi és que fins a un 91% dels aturats majors de 45 anys té responsabilitats familiars, cosa que fa que la seva situació econòmica encara sigui més complicada.

Un 51% considera que la seva edat madura és la principal culpable de la situació d'atur que pateix, per sobre de la crisi. Aquesta percepció s'incrementa a mesura que passen els mesos i no es troba cap ocupació, circumstància que provoca un considerable desànim entre els aturats.

Emigrar

Tot i que l'emigració és una opció molt més habitual entre els desocupats més joves, la realitat és que la perllongació en el temps de la crisi, i de les seves conseqüències sobre el mercat de treball, fa que a poc a poc la població de més edat també consideri l'alternativa de cercar feina en altres països. Així, els aturats majors de 45 anys ja pensen a emigrar i també a emprendre iniciatives pròpies, davant la falta de perspectives laborals. Un 29,9% canviaria de país i un 36,8% no descarta l'opció d'emprendre negoci propi.

Un 41% dels aturats de balears majors de 45 anys fa més de dos anys que no té feina, i un altre 19% supera els dotze mesos, segons l'estudi d'Adecco.

En tot l'Estat, hi ha actualment registrats a l'atur 1.978.586 majors de 45 anys, xifra que s'ha incrementat un significatiu 11,4% des de l'any passat. Allò que més crida l'atenció és l'evolució d'aquesta xifra els darrers cinc anys: entre 2008 i 2013, la desocupació entre els majors de 45 anys ha pujat ni més ni menys que un 132%.

Sindicats, patronal i partits polítics han manifestat reiteradament la necessitat de trobar fórmules per ocupar els aturats majors de 45 anys, però la realitat és molt més complicada, perquè bona part de les ofertes laborals limiten l'edat màxima.

stats