Economia 30/09/2019

El dèficit de les comunitats autònomes es dispara pel bloqueig del finançament

Es multiplica gairebé per setanta i ja supera els 3.000 milions d'euros

Laia Forès
2 min
La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, atenent els mitjans de comunicació en una imatge recent.

MadridEl dèficit de les comunitats autònomes s'ha disparat durant els primers set mesos de l'any. Segons dades publicades pel govern espanyol aquest dilluns, el dèficit de les administracions autonòmiques s'ha multiplicat gairebé per setanta fins al juliol, sobretot perquè el govern central, en funcions, no ha lliurat l'actualització de les bestretes del finançament autonòmic. Es calcula que l'Estat té bloquejats uns 4.500 milions d'euros, tot i que el ministeri d'Hisenda s'ha compromès a solucionar la qüestió en els pròxims dies.

Si el juliol del 2018 el dèficit de les comunitats autònomes era de 46 milions d'euros, el juliol del 2019 havia arribat als 3.090 milions, una xifra que representa el 0,25% del producte interior brut (PIB). L'augment és espectacular i es deu, en gran mesura, al fet que les comunitats han gastat tenint en compte uns diners que per ara no els han arribat. Els recursos del conjunt de les comunitats autònomes han pujat un 3,2%, mentre que l'augment de la despesa és gairebé el doble, d'un 6,2%.

Hisenda puntualitza que les dades no són homogènies –per exemple, pel que fa a la pujada de salaris públics–, fet que dificulta la comparació. En qualsevol cas, el govern espanyol admet que totes les comunitats, a excepció de tres –el País Basc, les Illes Balears i les Illes Canàries–, han tingut números vermells durant el primer semestre de l'any.

Més dèficit públic

Pel que fa al dèficit públic, va augmentar un 8,3% fins al juliol respecte al mateix període del 2018, i va arribar als 25.233 milions d'euros, l'equivalent al 2,02% del PIB. La pujada es deu a l'augment de les pensions i dels sous dels funcionaris sense que s'hagin aprovat uns pressupostos amb mesures per compensar aquesta despesa addicional. En canvi, el dèficit de l'Estat ha baixat: les dades d'aquest juliol apunten a un dèficit de 14.937 milions, un 19,6% menys que el juliol de l'any passat.

stats