Economia 18/06/2013

Balears només executà un 57% del seu pla d'ajust

És la tercera comunitat de l'Estat que més l'incompleix

àra Balears
2 min
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Palma/barcelona.El Govern balear va executar al llarg de 2012 el 57% de les mesures contingudes en el seu Pla econòmic i financer de reequilibri 2012-2014, fet que situa Balears com la tercera comunitat autònoma que menys compleix, segons es desprèn d'un informe de seguiment publicat recentment pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.

Això vol dir que la Comunitat va executar el 57% de les mesures de despeses i ingressos que tenia previst complir en tot l'exercici 2012, basant l'estimació presentada davant el Ministeri d'Hisenda.

El País Valencià, amb un grau de compliment del 54%, i Múrcia (amb un 52%) són comunitats més incomplidores. A continuació se situen Extremadura (74%), Castella i Lleó (78%) i Catalunya (79%), totes elles per sota de la mitjana estatal, que es va elevar al 80%.

Posteriorment se situen altres comunitats més complidores, com Castella-la Manxa, que va igualar la mitjana estatal; Aragó i Astúries (totes dues amb un 87%), Andalusia (88%), País Basc (90%), Madrid (95%) i la Rioja (99%). Les úniques comunitats que varen complir totalment amb les seves estimacions van ser Navarra (104%), Galícia i Canàries (totes dues amb el 105%) i Cantàbria (111%).

Dèficit

Les Balears varen tancar l'abril amb un dèficit del 0,01%, mentre que al País Valencià la xifra es va elevar fins al 0,05%. Pel que fa Catalunya, ja gairebé ha consumit cinc dècimes de dèficit en els quatre primers mesos de l'any. En concret, la Generalitat va tancar el mes d'abril amb un desequilibri del 0,46%, més del doble que el 0,21% registrat al març. Amb això, Catalunya és la tercera comunitat amb més dèficit de totes, només superada per Múrcia (-0,69%) i Navarra (-1,35). Aquest últim cas, però, no és comparable perquè segueix un calendari diferent del de la resta de comunitats autònomes, segons va avisar el ministeri d'Hisenda, que va publicar les dades ahir a la nit.

De mitjana, les comunitats van tenir un dèficit del 0,27%. Només n'hi va haver cinc que van acabar els quatre primers mesos de l'any amb superàvit: Astúries, Cantàbria, Extremadura, Euskadi i la Rioja. Comptant el dèficit de totes les administracions, el dèficit ja se situa en el 2,17%. L'administració central va tancar l'abril amb un desequilibri del 2,27%, al qual cal sumar el 0,27 de les comunitats autònomes. Però la Seguretat Social, que a l'abril registrava saldo positiu, permet rebaixar la xifra global fins a l'esmentat dèficit del 0,27%.plir les comunitats autònomes i si serà el mateix per a totes.

stats