Banca
Economia 06/07/2021

La crisi de la pandèmia porta la banca de nou al divan

Els banquers adverteixen de la poca rendibilitat del sector i afirmen que la pandèmia ha accelerat la digitalització

2 min
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, aquest dimarts a IESE.

MadridEl sector bancari està immers en un procés de reestructuració que ha suposat des de l'inici de la pandèmia una retallada de 15.500 llocs de treball a l'Estat, entre prejubilacions i acomiadaments. Els tipus d'interès baixos i l'enduriment de la regulació han posat contra les cordes els bancs, que veuen com la seva rendibilitat ha caigut i han hagut de buscar noves fórmules per reduir costos i augmentar el marge de benefici. La pandèmia els ha posat encara les coses més difícils i ha suposat un punt d'inflexió per al sector. "Estem en una situació complexa", ha admès el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar. Banquers de les principals entitats del país han reflexionat aquest dimarts sobre el present i el futur del sector a la 16a trobada del sector bancari organitzada per Iese i la consultora EY.

Gortázar ha parlat sense embuts del problema "profund" de rendibilitat que afronten els bancs des de fa anys. "Amb els dipòsits dels clients perdem diners. I se seguiran perdent", ha afirmat. Segons el banquer, a Espanya els clients són reticents a pagar pels serveis tradicionals que ofereixen els bancs. "Està mal vist", ha assegurat. Tot i això, en els últims anys les entitats espanyoles han començat a generalitzar el cobrament de comissions, especialment per a aquells clients menys vinculats amb l'entitat, com a mesura per frenar la caiguda d'ingressos. Durant l'any de pandèmia, els beneficis dels bancs han caigut, tot i que la majoria han seguit generant beneficis.

Per al conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, la crisi que viu el sector és "la tempesta perfecta" perquè s'han sumat factors diversos. "Hi ha tots els elements: els baixos tipus d'interès i els dipòsits bancaris, que als bancs els costen diners. A més, els costos reguladors s'han disparat", ha explicat. Per al número dos del Banc Sabadell, el sector ja feia anys que estava en una "transformació profunda que s'ha accelerat amb l'arribada de la pandèmia" i ha assegurat que els últims anys han sigut "molt durs", especialment perquè les entitats han fet una "importantíssima" reducció de plantilla.

ERO del BBVA

Des del 2008, a Espanya s'han produït 100.000 sortides de treballadors de bancs. Precisament el BBVA ha fet públic aquest dimarts que ha rebut 4.730 peticions d'empleats per adherir-se voluntàriament a l'ERO que farà l'entitat, que inclourà 2.735 extincions de contracte i 210 excedències incentivades. Quasi 3.700 són treballadors de la xarxa d'oficines i un miler dels serveis centrals i altres departaments.

La situació complicada per la pandèmia ha obligat els bancs a reinventar-se. "És un entorn darwinià d'evolució: sobreviu qui s'adapta millor", ha resumit el conseller delegat de CaixaBank. El coronavirus ha suposat una empenta per a la digitalització del sector bancari, que s'ha vist obligat a accelerar els canvis digitals. "Ens ha donat una empenta tremenda i ha avançat canvis que sense la pandèmia s'haguessin portat a terme al llarg d'anys", ha assegurat José Antonio Álvarez, conseller delegat del Banco Santander. Per a González-Bueno, la transformació que ha viscut el sector bancari durant la pandèmia és "brutal".  

stats