NEGOCIS AMB CONSCIÈNCIA
Economia 20/09/2019

“La crisi va ser com una clatellada que ens va fer prendre consciència”

Del 20 al 28 de setembre se celebra la Setmana de les economies transformadores i la 5a Fira del Mercat Social

Maria Fuster
4 min
“La crisi va ser com una clatellada que ens va fer prendre consciència”

PalmaTot té la seva part positiva, comenta Jordi López, un activista mallorquí que fa anys que forma part del món associatiu. Creu que l’època de les retallades i de la recessió econòmica va tenir la seva utilitat. Segons ell, va despertar algunes persones. “La crisi va ser com una clatellada que ens va fer prendre consciència”. Des del seu punt de vista, aquest període va posar de manifest de manera clara les conseqüències negatives que tenen per a la gent les males pràctiques empresarials. Aquests fets, segons diu, varen provocar una desafecció no només davant els poders polítics, sinó també davant els econòmics.

“Una part del descontentament dels ciutadans s’ha traduït en una recerca d’alternatives. Això ha fet que cada vegada més aquesta mena d’iniciatives es vagi consolidant, perquè hi ha una part de la societat que reclama fer una passa que consisteixi a transformar la realitat”, assenyala.

Jordi López és representat de REAS (la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària), la qual, juntament amb 13 entitats més, forma l’associació Mercat Social, que és la que ha organitzat la Setmana de les economies transformadores, que se celebra del 20 al 28 de setembre i culmina amb la 5a Fira del Mercat Social, que s’ubicarà als jardins de la Misericòrdia.

Transformació urgent

‘#AquestaSetmanaHoArreglam’ és el lema d’enguany. L’eslògan juga amb els conceptes de la frase popular ‘Això ho arreglam’ i de l’emergència i la necessitat de trobar alternatives per combatre la crisi, una urgència que els moviments de lluita contra el canvi climàtic s’han encarregat de subratllar. “És molt necessari actuar ja”, assenyala Arena Petit, que és sòcia de la cooperativa Bauma S. Coop, la qual es dedica a acompanyar grups en processos de presa de consciència i enfoca les intervencions des d’una perspectiva feminista i per mitjà de diverses eines de comunicació no violenta.

Arena Petit vol fer veure la necessitat que tenim d’apostar pel consum de productes o serveis que treballin amb ètica, en clau local i democràtica. “El sistema econòmic, amb unes condicions laborals cada vegada més precàries, té un efecte negatiu que ens afecta de manera directa en el nostre dia a dia”, assegura Petit. Per sortir d’aquesta dinàmica i crear una alternativa perdurable, creu que no s’ha de perdre de vista la interconnectivitat. “Amb projectes aïllats no som res. És molt necessari fer feina amb una mentalitat d’ecosistema, perquè és així com funciona la natura i és així com les coses són sostenibles en el temps”, assenyala, i a continuació afegeix: “No es tracta de tirar endavant el nostre propi projecte laboral, sinó de teixir una xarxa feta per les persones i per a les persones”.

Projectes per carregar les piles

Arena Petit també pensa que les relacions laborals han d’incloure les cures de la gent que treballa i de l’entorn. “És l’única manera de gestionar resistències i alternatives, cosa que sempre s’ha de fer des de l’alegria”.“El fet de veure com pots tirar endavant un projecte propi col·lectiu té molta capacitat de donar-te energia a tu mateix. Per això, animam la gent que vegi necessitats que s’han de cobrir a fer projectes amb mentalitat de cura cap a les persones i l’entorn”. Malgrat que no nega les dificultats per poder competir amb el mercat capitalista, sobretot en relació amb els preus, manté que “cal tenir present que hi ha gent propera que reconeix l’esforç de la gent d’aquí que fa coses boniques”. Per la seva banda, Jordi López subratlla que “si la societat civil vol canviar el món, ha de treballar en alternatives econòmiques. No podem canviar el món si no canviam l’economia”.

Un setmana intensa

La Setmana d’economies transformadores té previstes activitats en diferents indrets de Mallorca. Dia 23 es farà una jornada sobre empreses d’inserció i el taller Com el finançament col·lectiu contribueix a tancar el cercle. Dimarts 24, al Teatre Sans es representarà l’obra de microteatre Què és una cooperativa. Dimecres 25 hi ha el curs ‘Economia social i finances ètiques’, organitzat per la Fundació Darder-Mascaró i dijous 26 es presentarà el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores i l’Informe sobre finances ètiques i sostenibles a Europa. També hi ha la presentació d’un projecte europeu sobre la biodiversitat als olivars i un tast de productes a Binissalem. Divendres 27 a l’Ateneu es farà un concert de rap.

UN PUNT DE TROBADA DIFERENT

38 ENTITATS MOSTRARAN ELS SEUS PRODUCTES I UNA INSTALL PARTY PERMETRÀ FER ALTES AL MOMENT

En la cinquena edició de la Fira del Mercat Social, que tindrà lloc dissabte dia 28 als jardins de la Misericòrdia, hi participen 38 expositors de les Illes, que mostraran el seus productes i serveis. Com a novetat, enguany hi haurà una Install Party, en què sis entitats oferiran la possibilitat de donar-se d’alta de manera immediata. A les xarxes socials del Mercat Social informen dels documents que s’han de dur per formar part d’aquestes iniciatives d’economia social. Entre altres activitats previstes, a les 12.30 h hi haurà el Ludocirc Ecològic i a les 16 h, una ballada popular amb Folk a Mar.

stats