El nombre de treballadors del turisme creix un 0,7% el mes de maig

La xifra d'afiliats a la Seguretat Social en hostaleria, agències de viatges i operadors turístics a les Balears es va situar en 149.493 persones

La xifra de treballadors afiliats a la Seguretat Social a les Balears en els sectors d'hostaleria, agències de viatges i operadors turístics al maig ha estat de 149.493, la qual cosa suposa un increment del 0,7% respecte del mateix mes de l'any passat, amb 1.073 afiliacions més.

Dels afiliats al maig, 135.210 són assalariats, que han augmentat un 0,8%, i 14.283 autònoms, xifra similar a la del maig de l'any passat, segons les dades de  Turespaña  divulgades aquest dimarts pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.  La xifra d'assalariats en hostaleria, agències i  turoperadors  a les Balears és el 8,2% de tot Espanya.

A l'Estat, el nombre de treballadors donats d'alta a la Seguretat Social en activitats relacionades amb el sector turístic va fregar els 2,6 milions al maig, la qual cosa suposa un increment interanual del 4,3% (106.793 persones més) i la xifra més alta de la sèrie històrica corresponent a aquest mes.

El volum d'assalariats en activitats turístiques, que suposa el 80,9% del total, va créixer un 5,1% respecte del maig de l'any passat, mentre que el d'autònoms (un 19,1% restant) va augmentar un 1,3%, i l'ús del sector representà el 13,3% del total d'afiliats en l'economia estatal, segons  Turespaña .

La ministra, Reyes Maroto, ha considerat "molt positives" aquestes dades, que confirmen que la nova orientació donada pel Govern al model turístic espanyol és l'adequada i  Turespaña  espera, a més, que es mantingui el dinamisme de l'ocupació turística durant el període estival.

Des del Ministeri "estam reforçant la promoció d'Espanya com a destinació turística en mercats llunyans com el xinès, on hi ha un enorme potencial que encara no estam aprofitant", ha afegit.

Així mateix, s'ha llançat una campanya de fidelització en el mercat britànic, com a part de les mesures incloses en els plans de contingència per fer front al B rexit .

El total d'afiliats en el conjunt de l'economia espanyola va pujar al maig en taxa interanual un 2,6% (494.849 persones més) i, en el sector serveis, un 2,8%, mantenint, així, el creixement iniciat a començament del 2014.

Ocupació per branques

Per branques turístiques, el nombre d'afiliats ha augmentat un 4% en l'hostaleria, fins a gairebé 1,8 milions (67.940 persones més), i s'ha incrementat un 4,4% en els serveis de menjars i begudes, fins a 1,4 milions (57.794 més), i un 2,8% en els d'allotjaments, fins a un total de 367.348 (10.146 més).

En les agències de viatges i operadors turístics, s'ha produït un increment del 4,8%, fins a sumar 67.031 afiliats (3.091 més), i destaca la remuntada del 8,2% dels autònoms.

Turespaña  ha destacat el positiu comportament d'aquesta darrera branca des de desembre de 2014, en haver estat una activitat que va reduir el seu ús de manera continuada del 2008 al 2014.

En el conjunt d'hostaleria i agències de viatges i operadors turístics, l'ocupació ha crescut al maig en totes les comunitats autònomes.  En xifres absolutes, els majors increments s'han registrat a Andalusia, el País Valencià, Catalunya, la Comunitat de Madrid, Galícia i Múrcia.  Aquestes sis comunitats conjuntament suposen el 78,2% de l'increment interanual i, en valors absoluts, Andalusia és la comunitat on més han crescut tant els assalariats com els autònoms.  En termes relatius, destaquen les pujades interanuals de Múrcia (un 7,4%) i Andalusia (un 6,8%).

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF