Economia 04/06/2013

El crèdit a les famílies cau a nivells del 2007

El descens interanual del deute és del 4,8%, i del 10,9% en el cas de les empreses

Joan Faus
3 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ahir durant la seva intervenció a València.

Madrid.Augmentar la concessió de crèdits és un dels compromisos habituals del govern espanyol en les últimes setmanes, però les dades oficials certifiquen que, de moment, aquest objectiu queda molt lluny. Segons les estadístiques publicades ahir pel Banc d'Espanya, a l'abril el deute de les famílies amb els bancs era un 4,8% inferior al registrat durant el mateix mes del 2012. El descens encara és més abrupte en el cas de les empreses: del 10,9%.

Segons els experts, la reducció del deute privat té una doble lectura: d'una banda, és un element positiu perquè ajuda a sanejar els comptes i a reduir els excessos del passat (com el sobreendeutament immobiliari), però, de l'altra, sobretot en el cas de les empreses, suposa un factor negatiu perquè demostra que el crèdit continua sense fluir, un requisit essencial perquè els empresaris comencin a contractar i així giri a poc a poc la roda de la reactivació de l'economia espanyola.

En concret, el deute de les llars es va situar en els primers quatre mesos del 2013 en 814.274 milions d'euros, enfront dels 855.481 d'un any abans, cosa que suposa el saldo viu més baix des de l'abril del 2007, quan encara no havia començat aquesta interminable crisi. La comparació és menys negativa si es fa respecte al mes anterior: el volum del deute va caure un 0,6% respecte al març. El motiu és que el retrocés en els crèdits al consum s'hauria moderat una mica, encara que el descens interanual és del 5,5%.

També va disminuir el finançament per pagar una hipoteca, un 4,6% respecte a l'abril del 2012. Tot i així, es va mantenir gairebé intacta la proporció -uns tres quarts del total- del deute hipotecari sobre l'endeutament total de les famílies. A l'abril, el 77% de l'estalvi de les llars va anar destinat a pagar els deutes per la compra d'un habitatge.

Per la seva banda, la caiguda del 10,9% del deute de les empreses va situar el passiu en 1,11 bilions d'euros, el nivell més baix des del maig del 2007. Respecte al març, la rebaixa va ser mínima, del 0,6%. El supervisor atribueix gran part del sever descens interanual a la situació dels préstecs titularitzats fora de balanç, que es van reduir un 14,8%. En canvi, els valors que no són accions van créixer un 9,9%.

Tot plegat ha provocat que el deute de les empreses i les famílies s'hagi reduït dràsticament en els últims anys. Així, si el 2008 suposava un màxim històric del 171,9% del PIB, a l'abril d'aquest any el pes va caure fins al 146,5% del PIB.

La culpa és del Banc d'Espanya?

En les últimes setmanes, l'executiu de Mariano Rajoy ha insistit en la importància de revertir la sequera del crèdit i ha impulsat tímides mesures per millorar el finançament de les pimes i els autònoms. Divendres, en les jornades econòmiques de Sitges, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va lamentar que "el crèdit no flueixi com caldria" i que totes les empreses siguin víctimes d'aquesta situació malgrat que les causants del sobrendeutament van ser les del sector de la construcció. Uns dies abans De Guindos havia pronosticat que els préstecs creixeran l'any vinent un cop entri en vigor la unió bancària europea, i havia apostat, de forma genèrica, perquè les tres entitats en mans de l'Estat (Bankia, CatalunyaCaixa i Novagalicia) siguin una "palanca de finançament".

Però qui té la culpa d'aquesta sequera? La majoria d'experts coincideixen que un dels principals motius és que, a banda de la desconfiança, els bancs destinen bona part dels diners per a crèdits a complir amb els requisits europeus i espanyols de millora de la seva solvència. De fet, ahir la ministra d'Ocupació va disparar directament contra el Banc d'Epanya. En resposta a la recomanació del supervisor de permetre pagar en alguns casos per sota del salari mínim, Fátima Báñez va instar l'organisme a centrar-se en el seu "compromís i responsabilitat" d'"ajudar com més aviat millor" que el crèdit torni a fluir. És a dir, que es preocupi pel seu àmbit -el sector financer- i no pel laboral.

"El millor per a l'ocupació és que arribi el crèdit a les empreses, a les pimes i als autònoms, perquè ells són els que creen ocupació a Espanya", va afirmar la ministra en un acte a València, en què va avançar que les dades d'atur que es coneixeran avui seran una "bona notícia".

Menys confiança ciutadana

De moment, però, l'optimisme del govern no arriba als ciutadans. Segons un baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) difós ahir, la confiança dels consumidors es va desplomar al maig i va baixar 5,9 punts respecte a l'abril per l'empitjorament de les expectatives sobre l'economia i la sortida de la crisi. El pessimisme es manté.

stats