Economia 02/12/2020

El covid-19 convertirà en "zombis" un 16,8% de les empreses de les Balears

Aquestes companyies no aconseguiran una explotació suficient per cobrir els interessos del seu deute durant els dos anys consecutius

Ara Balears
1 min
En tres de cada quatre empreses s'ha reduït la demanda de forma significativa

PalmaLa recessió provocada per la pandèmia del covid-19 convertirà en "zombis" un 16,8% de les empreses de les Illes Balears quan acabi aquest exercici, un percentatge que duplica la comptabilitat que es va fer a l'inici de l'any, segons ha informat l'agència Efe a partir d'un estudi publicat per Iberiform.

El percentatge que pronostiquen per les a Balears està per sota de la mitjana estatal, que podrà ser de quasi un 18%. A l'informe s'explica que es considera "zombi" la companyia que no aconsegueix una explotació suficient per cobrir els interessos del seu deute durant els dos anys consecutius.

La comunitat autònoma que encapçala el rànquing és Astúries, amb un 22,5% de les empreses, enfront de l'11,3% que tenia l'any 2019. La segueixen el País Valencià, amb un 19,1%, i Castellà i Lleó, amb un 18,9%. La resta de les comunitats tancaran l'any per sota de la mitjana estatal.

Segons el responsable d'Iberinform, Ignacio Jiménez, les companyies "zombis" es mantenen en el mercat gràcies al "continu" refinançament del seu deute, però les seves possibilitats de sobreviure són molt limitades, la qual cosa constitueix un perill, ja que mentre operin transmetran els seus problemes financers als seus proveïdors mitjançant el risc de crèdit.

Per grandària, la taxa de "zombis" és més gran entre les grans i les mitjanes empreses que entre les petites o microempreses, pel fet que les més grans tenen més possibilitats de refinançar el seu deute, afegeix l'informe.

stats