La contractació de fixos discontinus tindrà bonificació a les quotes de la Seguretat Social

L'anunci l'ha fet la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeoliva, durant una reunió a Madrid amb Iago Negueruela

La contractació de treballadors fixos discontinus tindrà bonificació a les quotes de la Seguretat Social, d’acord amb el que aquest dimecres ha anunciat la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas, en una reunió mantinguda a Madrid amb el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela. Aquesta bonificació s’aprovarà per decret llei.
 
La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Turisme i Recerca, Bel Busquets, i el conseller Negueruela ho han explicat als representants de patronals i sindicats que s’han reunit a la Conselleria de Treball per conèixer de primera mà aquesta decisió.
 
La vicepresidenta Busquets ha indicat que aquesta és una mesura necessària, en línia amb l'aposta del Govern per l’allargament de la temporada turística, ja que afecta els mesos de febrer, març i novembre, i sectors com el comerç i l’hoteleria”.
 
Així mateix, ha afegit que "aquest Govern treballa per promoure productes turístics diferents del sol i platja, amb la finalitat de desestacionalitzar el turisme, i aquestes bonificacions són un incentiu perquè l’empresariat mantingui llocs de feina en temporada baixa. Allargar els contractes de feina és millorar les condicions dels treballadors i les treballadores d’aquestes illes, unes millors condicions avui i millors pensions per al futur".
 
Per part seva, el conseller Negueruela ha expressat que el govern de l’Estat i el Govern balear han mostrat una gran sintonia en les polítiques de caire laboral, i ha afegit que "s’està treballant intensament per recuperar aquells projectes que –a causa del vot negatiu de PP i Ciutadans– no han pogut entrar per la via dels Pressupostos Generals de l’Estat". També ha volgut expressar que aquesta mesura, de gran calat estratègic per a l’economia de les Illes Balears, suposa un exemple més de la "col·laboració lleial i receptiva que ha demostrat aquest ministeri en assumptes que afecten de manera directa la nostra economia".
 
Finalment, Negueruela confia que "el PP doni suport a aquest decret llei, a diferència de les darreres ocasions, en què es va oposar a mesures de matèria turística i hi va votar en contra".

Millor conjuntura laboral

El nombre de treballadors bonificables varia segons el mes de contractació, tot i que en tots els casos s’ha incrementat respecte de l’any anterior. Així, el mes de febrer de 2018 hi havia 24.093 fixos discontinus, un 8,5% més que l’any anterior, i el mes de març la xifra va ser de 44.697 treballadors, un 19% més que el març del 2017. Cal recordar que aquests increments de contractació es van produir sense bonificació inicial, ja que els pressupostos de 2018 es van aprovar el mes de juny, això sí, amb efectes retroactius. Finalment, el nombre de fixos discontinus el mes de novembre de 2018 va ser de 18.889, un 2,7% més que el mateix mes que l’any anterior, segons dades del Govern.
 
L’actual tendència de contractació dels fixos discontinus és positiva fins i tot els mesos d’hivern, que no tenen bonificacions. Així, el desembre de 2018 i el gener de 2019 la xifra de fixos discontinus contractats fou de 15.014 i 14.790, respectivament, entre un 5 i un 6% més que els mateixos mesos de l’any anterior. Per tant, en uns mesos sense bonificacions la contractació de fixos discontinus ha continuat creixent, fet que mostra la tendència de fons positiva, que reflecteix la continuació d’un pols positiu del mercat laboral turístic en sintonia amb el creixement econòmic, segons expliquen fonts del Govern en un comunicat.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF