Economia 30/04/2019

La justícia europea s'inclina per considerar Airbnb una companyia de la informació, a diferència d'Uber

L'advocat del TJUE creu que els estats de la UE no n'haurien de restringir l'activitat

Júlia Manresa
3 min
Imatge de la web d'Airbnb

Brussel·lesMalgrat la pressió i els problemes que la plataforma de lloguers turístics Airbnb està trobant en moltes capitals europees en un context d'alça de preus de l'habitatge, la justícia europea s'inclina per no posar-li més entrebancs. Aquest dimarts, l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, ha conclòs que l'activitat que ofereix Airbnb s'emmarca dins els serveis de la "societat de la informació" i que, per tant, no hauria de poder ser regulada com un agent immobiliari, tal com reclamaven els hotelers francesos que van interposar una denúncia als tribunals de París. No es tracta d'una sentència definitiva, però sí d'una conclusió prèvia que acostuma a delimitar en la majoria de casos el sentit final de la resolució del TJUE.

Es tracta d'un posicionament important perquè tancaria la porta a la possibilitat que els estats de la Unió Europea puguin regular Airbnb com es faria amb agents immobiliaris o empreses que lloguen apartaments turístics de la seva propietat. A més, l'advocat s'oposa explícitament al fet que un estat membre de la UE pugui restringir "la lliure circulació dels serveis de la societat de la informació" que provenen d'un altre estat membre. Cal recordar que Airbnb té la seu europea a Irlanda (també la seu fiscal, clau a l'hora de rebaixar al màxim la seva factura tributària) i per això el TJUE fa referència a la impossibilitat d'un estat de restringir activitats que provenen d'altres estats.

Sigui com sigui, si l'opinió de l'advocat general del TJUE es materialitza en sentència, la justícia europea haurà marcat una altra diferència entre la plataforma Uber i Airbnb. L'any passat el TJUE va delimitar que Uber és una empresa de transport i que, per tant, necessita que els seus conductors tinguin llicència i siguin professionals, una decisió que Uber ja preveia i que, per això, ja havia transformat la seva activitat a la UE, operant principalment a través de conductors professionals i amb llicències que a Espanya s'anomenen VTC. A diferència d'Uber, que ja admet que a Europa no actua com a economia col·laborativa, Airbnb manté que aquest és el seu esperit fundacional.

El cas d'Airbnb, però, seria diferent. Després d'examinar l'activitat d'Airbnb Irlanda, l'advocat general proposa al TJUE que consideri que Airbnb ofereix "un servei que posa en relació, a través d'una plataforma electrònica, potencials arrendataris i arrendadors que ofereixen prestacions d'allotjament de curta durada". D'aquesta manera, es dona la raó a l'empresa nord-americana quan aquesta sosté que la seva principal activitat no és professional, sinó que posa en contacte particulars. Més i tot, l'advocat general considera que Airbnb "no exerceix cap mena de control sobre les modalitats essencials d'aquestes prestacions" i que, per això, constitueix un servei de la societat de la informació. A més, tampoc se la podria considerar una agència de viatges, per exemple, perquè, malgrat que des de fa un temps Airbnb ofereix experiències i altres serveis relacionats amb l'allotjament, l'advocat considera que això no impedeix excloure l'empresa d'aquesta classificació mentre "aquest últim servei no formi un tot indissociable amb aquells serveis", és a dir, mentre no vengui "paquets sencers".

L'origen d'aquest cas

Després dels Estats Units, el principal mercat d'Airbnb és França, amb més de 400.000 anuncis. Una de les principals associacions d'hotelers del país (AHTOP) va presentar el març del 2017 una denuncia contra Airbnb Irlanda assegurant que l'activitat de l'empresa hauria de considerar-se com la de qualsevol altre agent immobiliari i no de comerç electrònic. El jutge d'instrucció del tribunal de primera instància de París va decidir plantejar dues qüestions prejudicials al TJUE per decidir si l'activitat d'Airbnb està emparada per la lliure prestació de serveis que estableix la directiva europea sobre comerç electrònic o si s'hi poden aplicar les normes restrictives que fixa la llei francesa als agents immobiliaris.

Aleshores, Airbnb, a través d'un portaveu a França, ja va dir que "només ofereix una plataforma a través de la qual es permet a hostes i amfitrions connectar-se directament". "No intervé en la transacció", va recalcar, i va insistir que les normes dels agents immobiliaris de França daten del 1970 i afecten aquells que compren i venen cases "no plataformes com Airbnb".

stats