Turisme i Treball disposarà de 136 milions d'euros per a l'any que ve, un 6,1% més que el 2020

Destinarà més de 120 milions a polítiques per impulsar l'economia

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball disposarà d'un pressupost de 136,6 milions el 2021, un 6,1% més que el 2020. En concret, prop de 129 milions els destinarà a dissenyar i executar polítiques per impulsar l'economia, donar suport a les empreses i al treball autònom i associat, així com a millorar la qualitat de l'ocupació i la seguretat laboral. Així ho ha dit el responsable d'aquesta conselleria, Iago Negueruela, durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Parlament per explicar els comptes del seu departament.

Durant la seva compareixença, ha explicat que la partida té un objectiu doble: la reactivació econòmica i la reducció de l'atur, així com la garantia de les condicions necessàries per a un turisme segur. En concret, Negueruela ha destacat que el Servei d'Ocupació de les Balears (SOIB) disposarà de 95,5 milions, "el pressupost més alt de la història". Aquesta partida es destinarà a desenvolupar polítiques actives d'ocupació, que aniran dirigides als joves i col·lectius més vulnerables . En aquest sentit, ha destacat que en aquests recursos s'hi inclouen 16,8 milions de formació dual.

Una altra de les partides que cal destacar és la destinada al sector turístic. El pressupost per a polítiques de turisme s'incrementarà un 55% l'any que ve, i sumarà 34,1 milions el 2021, dels quals disposarà la Direcció General de Turisme i l'Agència d'Estratègia Turística de les Balears (AETIB)."El turisme és el sector principal de l'activitat a les Illes i l'objectiu és planificar una estratègia que permeti reactivar-ne l'activitat com més aviat millor i amb les màximes mesures de seguretat", ha assenyalat. En aquest sentit, l'estratègia es basarà en dos eixos: la reactivació del sector i la inversió dels 20 milions que arribaran a través dels fons europeus.

"Mantindrem la presència a les fires internacionals i apostarem per fórmules que permetin reiniciar la temporada turística per començar a provar els protocols i recuperar la temporada a través dels bons turístics, per tal de fomentar el turisme entre les illes abans de la temporada alta", ha especificat Neguerurela.

El Partit Popular considera que els pressupostos no s'ajusten a la realitat de la pandèmia i apunta que no tenen com a eix principal la recuperació de les Illes com a destinació turística segura. "L'enfocament no és el correcte i no es té en compte la greu crisi sanitària", ha dit la diputada del PP, Salomé Cabrera. Per contra, la portaveu d'Unides Podem, Antònia Martín, creu que les polítiques que ha duit a terme per aquesta conselleria "són necessàries". "És cert que generaran deute, però el que ara s'ha de fer és invertir en la gent", ha apuntat, una opinió que ha compartit el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas: "Els autònoms necessiten liquiditat, molts estan lligats al turisme i necessiten ajuda", ha dit.

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans, Albert Rivas, ha afegit que si la intenció de la Conselleria amb el Pla de reactivació econòmica és arribar a la situació que hi havia abans de la pandèmia "només és podrà fer si les empreses no han tancat". Arribat el moment, "les empreses han d'estar preparades i funcionar de manera normal", ha puntualitzat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF