Turisme abaixa el seu pressupost perquè deixa de pagar el Palau de Congressos i perd les competències de promoció

La Conselleria té assignats 52 milions, però també gestionarà els 110 milions de l'ecotaxa i els 48 de la borsa d'allotjaments

La Conselleria de Turisme gestionarà, el 2019, un total de 50,2 milions d'euros, que augmenten a 54, si tenim en compte els projectes finançats per l'Impost de  Turisme  Sostenible a càrrec de les diferents direccions d'aquest departament. A més, la Conselleria gestionarà els 110 milions d'euros de l'Impost de Turisme Sostenible i els 48,1 de la borsa d'allotjaments turístics.

El fet que en els comptes per l'any que ve no s'inclouen ja partides compromeses com els 8 milions destinats al Palau de Congressos, els 620.000 euros en inversions del Pla Mirall ni la partida destinada a promoció turística, que s'ha transferit al Consell de Mallorca, implica una baixada del pressupost global de la Conselleria en un 15%. Per a 2019, la promoció turística forma part del capítol de finançament dels consells insulars i ascendeix a 8,76 milions d'euros. Si no tenim en compte aquestes partides, segons la Conselleria, es produeix un augment del 14% en el pressupost. Durant el pròxim exercici es contractaran 8 persones per al servei d'inspecció i instrucció.

La distribució per departaments implica que la Secretaria General té un pressupost de 6,6 milions, la Direcció General de Turisme de 18 milions, la d'Innovació i Recerca, 13,6, i la de Desenvolupament Tecnològic, 9,8 milions.

Pel que fa al turisme, el pressupost de l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears és de 12 milions d'euros. A més, amb les seves noves funcions l'agència gestionarà els  110,5  milions d'euros de recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible.

La gestió de l'Estratègia Turística comptarà amb 4,9 milions, que destinarà a tasques del programa  Better   in   Winter , la coordinació de les accions dels Segments Estratègics Turístics, la realització d'estudis de mercat i l'impuls de projectes de qualitat.

Crítiques de l'oposició

Els principals partits de l'oposició han criticat alguns punts de la política turística del Govern, especialment la gestió de l'impost sostenible i la incapacitat de la consellera de dur endavant una noval llei turística, tot i que l'havia anunciada.

La diputada del PP, Núria Riera, ha criticat el funcionament de l'impost i el repartiment que es fa dels doblers recaptats. També ha posat en dubte la necessitat de mantenir l'AETIB, una vegada que no té les competències en matèria de promoció turística, i ha criticat que la consellera no hagi estat capaç de mantenir l'anunci de fer una nova llei per al sector. "Biel Barceló feia lleis  Frankestein , però  vostè  ni tan sols en fa", ha comentat la diputada.

Per  la seva banda, el representant d'El Pi Josep Melià ha qualificat de "deficient" la política turística del Govern i ha destacat que els pressupostos són una mostra d'aquesta mala gestió. També ha criticat que el Govern no hagi invertit en la millora de les infraestructures turístiques per acompanyar l'esforç que ha fet el sector privat en matèria d'inversions.

Innovació i recerca

Pel que fa a l'apartat d'Innovació i Recerca, la consellera ha afirmat que "amb els pressupostos del nou exercici, la despesa en polítiques d'R+D+i en el període 2015-2019 ha augmentat un 181%; un 28,5% més només entre 2018 i 2019 quan, vull recordar, el pressupost serà de 27 milions d'euros en les diferents conselleries".

"Amb aquest muntant econòmic pretenem despertar vocacions investigadores, captar talent i també motivar aquells que varen partir perquè tornin. Perquè  creim  fermament en la necessitat de la investigació i del traspàs del coneixement al teixit productiu, a fi de tenir una economia forta i diversificada", ha destacat.

La Direcció General de Desenvolupament Tecnològic té un pressupost de 9,8 milions d'euros per a 2019, xifra que implica un increment del  8,29% . Un augment que s'invertirà a incrementar la capacitat, l'agilitat i la seguretat de l'administració digital del Govern i els serveis que donen a l'executiu.

"Vull recordar que aquesta direcció general és qui dona servei i és l'encarregada de garantir que es puguin fer tots els tràmits telemàtics. I també vull destacar, que gràcies a la gestió que se n'ha fet fins ara i al descens dels preus d'alguns serveis, com ara la telefonia, aquest increment de pressupost del 8% és, en realitat, major i redundarà en millores al servei", ha afegit.

Xarxa d'emergències

La Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme augmentarà, el 2019, un 20% la inversió a la xarxa de comunicació Tetra IB, la que empren els cossos que intervenen en la gestió d'emergències, i instal·larà 8 noves estacions a Mallorca, 6 a Eivissa i 3 a Menorca.

"Així donarem millor cobertura en la gestió de sinistres i esdeveniments excepcionals", ha destacat en la presentació dels pressupostos del seu departament la vicepresidenta, Bel Busquets, que ha precisat que l'organisme responsable del desplegament d'aquesta xarxa, l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació, disposarà d'1 milió d'euros per a inversions.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF