Economia 10/06/2020

El Congrés convalida l'ingrés mínim vital amb un ampli suport, fins i tot del PP

Vox canvia de posició i s'absté en la votació

Ara
3 min
Pablo Iglesias i José Luis Escrivà durant el ple del Congrés que ha aprovat l'ingrés mínim vital.

Madrid / BarcelonaEl Congrés de Diputats ha donat aquest dimecres llum verda a l'ingrés mínim vital, una de les mesures estrella del govern espanyol, avançada per fer front a l'impacte de la crisi del coronavirus. La cambra baixa ha convalidat el decret del govern espanyol que estableix aquesta mesura. Demonitzada per l'extrema dreta, l'ajuda ha rebut un suport ampli dels diputats, fins i tot els del PP, partit que havia vacil·lat en els últims dies respecte al seu sentit de vot. No obstant això, i per àmplia majoria, ara s'haurà de tramitar com a projecte de llei urgent per tal que els grups puguin presentar-hi esmenes.

Malgrat tot, els populars, i també Ciutadans, que també ha donat suport al decret, n'han reclamat la tramitació com a llei per poder introduir-hi esmenes en tràmit parlamentari. "Seria raonable un projecte de llei de l'ingrés mínim pactat per tots", ha dit la diputada del PP Milagros Marcos. També s'han sumat a aquesta demanda d'una tramitació com a projecte de llei altres forces com JxCat o ERC.

Més que sobre la mesura en si, els conservadors discrepen sobre la cessió a Euskadi i Navarra de la gestió de la prestació per fer-la compatible amb la renda mínima autonòmica ja existent. Marcos ha argumentat que aquesta cessió no està d'acord amb la igualtat de tots els espanyols i ha advertit que hi pot haver solapaments amb ajudes autonòmiques. Els barons del PP reclamaven que la resta de les comunitats també poguessin gestionar-lo, tal com ha reclamat per a la Generalitat el diputat del JxCat Genís Boadella.

El PP ha advertit que el seu suport està condicionat a la tramitació posterior com a projecte de llei. La seva voluntat és que aquesta prestació estigui vinculada a una recerca activa de feina, segons ha indicat la diputada Milagros Marcos, que se centri en els més afectats per la crisi del covid-19 i que es creï una targeta social per garantir la "transparència, la sostenibilitat i el rigor en el sistema d'ajudes". Per la seva banda, Cs hi ha votat favorablement, per bé que ha indicat que hi ha "grans errors" en el seu disseny, segons la diputada Sara Giménez, i per això ha reclamat que es tramiti com a projecte de llei.

Abstenció de Vox

La principal oposició a l'ingrés mínim vital la plantejava Vox, que des d'un inici va vincular-lo a la immigració irregular i va parlar d'efecte crida. Tot i això, Vox ha canviat de postura en l'últim moment i el seu vot ha sigut l'abstenció, malgrat que no ha estalviat crítiques a la mesura, assegurant que es condemna molts espanyols a viure del "subsidi perpetu". "No votarem en contra perquè els compatriotes necessites l'ajuda, però tampoc hi votarem a favor", ha dit la diputada del partit María de la Cabeza Ruiz.

La diputada de Vox ha titllat l'ingrés mínim vital de "preu del pacte amb el diable signat pel senyor Sánchez" i, després de censurar la cessió al País Basc i Navarra de la prestació, ha dit que el president espanyol ha cedit "al xantatge dels seus altres socis, ferint de mort la caixa única de la Seguretat Social i el Pacte de Toledo".

En total, es calcula que es podran beneficiar de l'ingrés mínim vital unes 100.000 famílies a Catalunya i 2,3 milions de persones arreu d'Espanya. El cost de la mesura es calcula en 3.000 milions d'euros. El partit presidit per Santiago Abascal qualifica de "paguita" aquesta ajuda i sosté que "cronificarà la pobresa", cosa que ha estat rebatuda per la majoria dels grups parlamentaris.

El decret l'han defensat el vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Iglesias ha qualificat d'"orgull" defensar aquesta mesura de "justícia social i redistribució de la riquesa", i ha agraït el vot favorable del PP. "És una bona notícia que el PP hagi rectificat", ha indicat.

El vicepresident ha qualificat l'ingrés mínim com "la millor vacuna" contra la crispació i el discurs de l'odi, i ha qualificat d'"indignant" que alguns partits, en referència a Vox, hagin titllat de "paguita" aquesta mesura, cosa que considera una "falta de respecte als compatriotes que no poden omplir la nevera".

Per la seva banda, José Luis Escrivá ha qualificat l'ingrés mínim vital d'eina per a la lluita contra la pobresa i ha negat que hi hagi una recentralització de competències. "Potencia la capacitat de les comunitats", ha assegurat el ministre davant les critiques per una suposada recentralització política.

stats