Economia 17/04/2020

La confiança dels empresaris de les Illes cau un 30%

S'enfonsa un 47,8% si es compara amb la situació de fa un any

Ara Balears
1 min
Els carrers de les zones turístiques de les Baleares estan buits.

PalmaLa confiança dels empresaris de les Balears per al segon trimestre de l'any cau un 30,1% respecte del trimestre anterior i s'enfonsa un 47,8% si es compara amb la situació de fa un any, segons ha informat l'agència Efe. A l'Estat, la confiança sobre els resultats del trimestre que ha començat a l'abril ha disminuït un 26,9% respecte del primer, de manera que marca la major caiguda de la sèrie històrica, que comença el 2013.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a les Illes el 83% dels empresaris tenen perspectives pessimistes per al segon trimestre, un 14% confia a tenir resultats parells i només el 2,2% és optimista.

Per regions, la confiança empresarial descendeix a totes les comunitats. Catalunya (-30,2%), les Balears (-30,1%) i les Canàries (-29,9%) lideren el rànquing.

L'INE assenyala que la recollida de la informació per elaborar aquest indicador s'ha duit a terme del 16 de març al 3 d'abril, després de la declaració de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. La confiança empresarial ha empitjorat en els cinc sectors d'activitat analitzats, però més als sectors de transport i hostaleria (-32,4%), seguits pels de la construcció (-29,3%), altres serveis (-27%), la indústria (-23,3) i el comerç (-25,4%).

La pèrdua de confiança és inversament proporcional a les dimensions de l'empresa. Així, els empresaris de companyies amb menys de 10 assalariats són els que presenten el major descens (-28,7%). Aquells amb més de 1.000 assalariats registren la menor baixada (-22,0%).

Amb vista a aquest trimestre que comença, només el 3,1% dels gestors d'establiments empresarials considera que la marxa del seu negoci serà favorable, mentre que el 75,1% opina que serà desfavorable i el 21,8% creu que serà normal.

stats