REACTIVACIÓ ECONÒMICA
Economia 07/12/2018

La compravenda d’habitatges es dispara a les Illes gràcies al mercat de segona mà

En tan sols quatre anys ha augmentat un 123% el nombre d’operacions immobiliàries a les Balears

Carles Tudurí
3 min
La compravenda d’habitatges es dispara a les Illes gràcies al mercat de segona mà

PalmaL’evolució positiva de la construcció arriba de la mà de la forta recuperació de la compravenda dels habitatges, en part impulsada pels inversos estrangers, que tot i estar lluny de les dades registrades abans de la crisi, en plena bombolla immobiliària, se situa en paràmetres molt superiors a la mitjana de l’Estat.

Durant els darrers quatre anys, a les Illes s’ha incrementat un 123,1% la compravenda d’habitatges, un creixement molt superior al registrat a tot l’Estat, on s’ha arribat al 77,1%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. En xifres absolutes, el 2017 es registraren 18.401 transaccions a les Illes, el volum més gran des de l’inici de la crisi. El 2007 es va tancar amb 21.706 operacions.

El mercat de segona mà ha estat el més actiu, ja que ha concentrat el 82,8% de l’activitat, fet lògic si tenim en compte que el nivell de construcció de nous habitatges ha baixat considerablement per la crisi i que el mercat de segona mà té un estoc molt important per comercialitzar.

La reactivació d’aquest mercat ha evolucionat de manera paral·lela a l’increment del preu dels habitatges. Després de més que duplicar-se entre el 2001 (1.086 euros/m2) i el 2007 (2.729 euros/m2), el preu de l’habitatge a les Illes inicià una forta caiguda que marcà el preu més baix el 2014 (1.859 euros/m2). Durant tres anys es va mantenir més o menys estable, però des del 2017 hi ha hagut un increment constant, que el tercer trimestre de 2018 situa el preu mitjà per metre quadrat en 2.146 euros, un 15% de pujada. Si tenim en compte la comparació amb l’any passat, el preu de l’habitatge a les Balears s’ha incrementat un 9,9%.

Segons les dades de Tinsa, a l’Estat el preu màxim també es marcà en el mateix període de 2007, amb 2.048 euros/m2. La caiguda continuà fins a 2015, amb 1.197 euros, però la recuperació no ha estat tan ràpida com a les Illes, ja que el tercer trimestre d’enguany el preu ha arribat als 1.317, un 10% més alt.

Les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística confirmen aquesta tendència, atès que indiquen que el preu per metre quadrat ha augmentat un 22,5% els quatre darrers anys, una de les majors pujades de tot l’Estat, on la mitjana d’augment és del 15,4%. A més, l’import de les transaccions a l’Arxipèlag ha crescut de manera més destacada que a la resta de l’Estat durant el 2017, un 16,7% en comparació amb un 8,8%. El valor mitjà per operació a les Balears ha estat de 232.016 euros, amb el qual se supera la xifra mitjana de 2007, de 227.320 euros.

Projectes visats

Pel que fa a les dades aportades pel Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears sobre l’activitat de la construcció, en el tercer trimestre d’enguany el nombre d’habitatges visats ha crescut un 55%, amb un total de 2.450. El pressupost visat per a habitatge unifamiliar el 2018 és el màxim des de 2005. És a dir, es construeixen menys cases, però de més pressupost. D’altra banda, el pressupost visat per a habitatge plurifamiliar encara és enfora d’aquests nivells, ja que es col·loca en un 26% del màxim del 2007.

Tot i que la xifra d’habitatges plurifamiliars visats continua amb registres baixos (un 19% del màxim aconseguit aquest mateix període de 2007), es destaca que el pressupost de l’habitatge plurifamiliar supera per primer pic des de 2012 el pes de l’edificació turística i es confirma el comportament dispar per illa anunciat en l’informe anual de 2017. A Mallorca el creixement és d’un 10% i a Menorca d’un 7%, mentre que Eivissa i Formentera registren una caiguda del 12%. Això implica una evolució molt bona de l’edificació, que encadena sis anys de recuperació, amb registres sostinguts positius en projectes d’habitatge unifamiliar, plurifamiliar i turístics.

La construcció d’habitatges plurifamiliars continua en nivells baixos a Mallorca i Eivissa i encara més a Menorca. De tota manera, es constata un increment general d’entrada de projectes, per la qual cosa s’espera que en mesos vinents hi hagi un increment més gran en aquest segment a totes les Illes. “És necessari impulsar mesures que facilitin la reactivació de l’habitatge plurifamiliar, ja sigui per la via de la nova construcció o la de la rehabilitació. També és vital revisar la legislació sobre habitabilitat per adaptar les tipologies als nous estils de vida”, expliquen fonts del Col·legi.

Preus a Palma

Pel que fa a localitats, Palma ha registrat al novembre una retallada de l’1% en el preu per metre quadrat, segons dades del portal pisos.com. Però d’un any per l’altre, Palma ha estat la capital de província que més ha pujat de l’Estat, quasi un 26%, amb 2.980 euros. La ciutat és la cinquena capital de província més cara de l’Estat, en un llistat liderat per Barcelona, que marca un preu per metre quadrat de 4.752 euros.

stats