Els comerços de les Illes venen durant l'agost un 2,8% més que l'any passat

Si tenim en compte els vuit primeros mesos de l'any, l'increment de facturació se situa en el 2,7% i el de treballadors, en un 2,2%

Les vendes del comerç  detallista  balear van augmentar a l'agost un 2,8%  respecte del  mateix mes de l'any passat i Balears ha estat la comunitat autònoma que ha registrat l' increment més gran  en l'ocupació generada pel sector, amb un augment del 2,1%, informa Efe.

En l'acumulat dels vuit primers mesos de l'any, la xifra de negocis del comerç  detallista  a Balears suma un increment del 2,7% i el creixement de les plantilles ha estat del 2,2%.

En el conjunt d'Espanya les vendes del comerç  detallista  van pujar a l'agost el 3,2% respecte del mateix mes de 2018; així, van sumar onze mesos consecutius a l'alça, encara que van alentir el seu avanç enfront de juliol, quan van augmentar un 4,8%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Corregits els efectes del calendari (diferència de dies hàbils), les vendes  pujaren  igualment un 3,2%, una dècima menys que al juliol, segons la mateixa font, que destaca que és la primera vegada des de setembre de 2016 que les vendes corregides creixen a taxes superiors al 3% dos mesos seguits.

L' ocupació va   créixer  un 1,1% a l'agost,  mes  central de les vacances d'estiu i d'afluència massiva de turistes, i va sumar 64 mesos a l'alça, segons les dades de l'INE, que revelen que en l'acumulat des de gener, les vendes han pujat un 2,2% i l'ocupació, un  1,1% .

A l'agost, la xifra de negoci en les estacions de servei va avançar un  1,4% , mentre que en la resta del comerç es va incrementar un 3,4%. Les vendes d'alimentació van augmentar un  1,7%;  les d'equipament per a la llar, un 2,3%; les d'equipament personal (roba i accessoris), un 2,4%, i les d'altres béns, un 4,2%.

Per maneres de distribució, el petit comerç va elevar les vendes un 0,6%, en les petites cadenes el negoci va pujar un 6%, en les grans cadenes un 5,3% i en les grans superfícies un 2,9%.

Les vendes  detallistes  es van elevar a totes les autonomies, liderades per Andalusia (5,5%), Madrid (4,9%) i Múrcia (3,9%). Crida l'atenció que a comunitats turístiques com Canàries (1,4%), Balears (2,8%) i Catalunya (2,9%), les vendes  augmentaren  per sota de la mitjana de l'Estat.

Per autonomies, l'ocupació va pujar a totes menys a Astúries, on va baixar un 0,3%, i a Extremadura, on va retrocedir un 0,1%. Els majors increments es van registrar a les Balears (2,1%) i al País Valencià (1,6%).

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF