Els comerços de Ciutadella varen davallar un 30% la facturació els mesos de juliol i agost

Assenyalen que molts turistes es preparaven per a un segon confinament

L’associació de comerciants Ciutadella Antiga xifra en un 30% la caiguda de la facturació els mesos de juliol i agost, en comparació amb el mateix període de l’any passat. El seu gerent, Macià Coll, especifica que algunes tipologies comercials com les llibreries, botigues de jocs, regals i ferreteries no s’han vist afectades per aquest percentatge. “Fins i tot algunes han facturat més, probablement perquè moltes persones s’han preparat per a un segon confinament o per passar més temps a les seves llars”, explica.

La caiguda de la facturació ha estat més pronunciada als comerços de souvenirs, on segons el gerent de Ciutadella Antiga “ha davallat entre un 60% i un 80% de mitjana a conseqüència de la desaparició del mercat britànic”. Per aquest motiu, Coll considera que el turisme provinent de l'estat espanyol “ha salvat els mobles”. Això no obstant, matisa: “Els ingressos cobriran les despeses de l’estiu i tres o quatre mesos més, però són insuficients per a la viabilitat econòmica dels negocis tot l’any. No han existit maig i juny, no esperam gaire del setembre i l’octubre ni el comptam”.

Per tot això, des de l’associació comercial es mostren preocupats pel pròxim any i la incertesa que suposaria un rebrot de contagis a Ciutadella. “Aquesta situació ens porta a limitar els nostres drets per poder sobreviure, les restriccions són necessàries per reduir la propagació de la covid-19, tot i representar una pèrdua de llibertat que ens afecta en la vida quotidiana, com a persones i empresaris”, assegura Coll.

D’altra banda, explica que durant l’estiu han detectat “molta massificació” en el centre, “s’hi ha vist molta gent a les nits, un factor que s’entén pel tancament de molts negocis a les urbanitzacions”, afegeix. A més, Coll denuncia la proliferació de botellades en diversos punts del municipi. “Han estat una constant i tenim la sensació que s’ha encalçat més l’empresari que no els joves que les feien. No s’ha tallat de base”, afirma.

El PIB de les Balears pateix una caiguda històrica del 40,5% en el segon trimestre

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF