Economia 09/04/2021

Ciutadella torna a suspendre Sant Joan i destina el pressupost de festes al comerç

Restauradors i botiguers alerten que estan "al límit" i recorden que els ingressos de la festa s'empraven per pagar proveïdors

Iván Martín
4 min
Els sectors que més patiran la cancel·lació, per segon any consecutiu, són el comerç, l'alimentació i la restauració.

CiutadellaCiutadella anunciarà aquest dilluns la cancel·lació per segon any consecutiu de les festes de Sant Joan a causa de la crisi sanitària del covid-19. Ho farà cinc dies abans del 17 d’abril, dia en què l’any passat es va anunciar la primera suspensió de les emblemàtiques festes. En la reunió hi participaran la batlessa, Joana Gomila; la regidora de Festes, Gràcia Mercadal; el Caixer Senyor de les festes de Sant Joan, Borja Saura, i els portaveus de les formacions polítiques amb representació consistorial.

La regidora de Festes, Gràcia Mercadal, confirma que la idea és que aquest mateix dilluns es faci públic l’anunci: “Oficialment no es poden organitzar festes populars i no crec que en dos mesos l’escenari canviï gaire”. De tota manera, l’Ajuntament prepara activitats alternatives especialment dirigides als més petits. “Es tracta d’actes més culturals per donar un poc de vida a Ciutadella, com per exemple que un parell de cavalls visiti les escoles i dugui a terme un petit Replec, perquè cal pensar que hi ha nins que no saben com és un Sant Joan o no ho recorden”, diu la regidora.

La incertesa de la pandèmia fa impossible garantir ara com ara la celebració del Sant Joan de 2022: “No sabem quina eficiència tindran les vacunes, ni tampoc si s’hauran de renovar”, avisa Mercadal. De moment, explica que per segon any consecutiu l’Ajuntament derivarà el pressupost de les festes –devers 300.000 euros– a mesures per estimular el comerç.

El suport serà benvingut: Menorca ha tancat el març amb 5.844 aturats, 964 més que el mateix mes de l’any passat. En un any les persones sense feina han augmentat un 19,8%. El sector serveis és el més afectat i acumula 4.624 desocupats. De fet, el covid-19 ha estat l’estocada definitiva que ha fet tancar botigues històriques com Sa Llibreria des Racó de Ciutadella, un espai que abaixa les persianes després de 42 anys i que era el referent del marxandatge de les festes de Sant Joan.

La propietària de Sa Llibreria des Racó, Rosa Herrera, és tan apassionada per la festa de Ciutadella que tancarà precisament per Sant Joan. Ella té 67 anys, però no es volia jubilar. “No he pensat mai a retirar-me”, assegura, però el coronavirus ho ha accelerat tot, “perquè fa un any que facturam el mínim i l’octubre vaig decidir que ja era hora de gaudir de la platja”. Reconeix que ha estat una decisió complicada perquè està arrelada al negoci i a la casa: “Estam en un edifici, propietat del Bisbat, des de fa 138 anys. El meu rebesavi ja hi havia muntat una impremta”. Però se sent orgullosa de poder acomiadar-se en una data tan significativa: “Són molts de records de les festes de Sant Joan. No deix una feina, sinó una vida”.

Sa Llibreria des Racó és l’únic establiment en què es poden trobar tota mena d’articles relacionats amb la festa, i els menorquins ho saben. “Encara tenc la comanda de més de 350 ciris, plats i tambors que va fer l’any passat el Caixer Senyor a la botiga”, recorda Herrera.

Els restauradors, “al límit”

Els sectors que més patiran la cancel·lació, per segon any consecutiu, són el comerç, l’alimentació i la restauració. El president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch, avisa del desànim entre els propietaris: “Tenint en compte en quina situació ens trobam i els mesos que fa que arrossegam les restriccions, enguany trobarem més a faltar els ingressos de Sant Joan”.

Un bar del centre de Ciutadella facturava els dos dies de festa una mitjana de 15.000 euros. Enguany la situació és més crítica que durant el primer estiu de pandèmia, segons Bosch, perquè els restauradors ja estan “al límit, amb el mínim coixí econòmic per poder sustentar les despeses i molt desgastats psicològicament”. Explica que, ara com ara, els bars i restaurants del nucli antic no han tancat, però avisa que la suspensió de les festes i el previsible –com a mínim– retard en la temporada turística conviden a fer preveure un desenllaç desastrós: “No sabem com aixecar el cap. Els ingressos de Sant Joan s’empraven per pagar proveïdors i, en desaparèixer aquests doblers, més d’un tindrà serioses dificultats per subsistir”.

El president de l’associació preveu tancaments massius si la temporada no és millor que la de l’any passat i recorda que altres sectors com el de la distribució depenen de l’hostaleria. “Hi ha molta de gent darrere de les empreses que distribueixen alimentació o begudes, que també multiplicaven les vendes per Sant Joan”, assegura, i conclou que han perdut “la il·lusió per obrir”.

Per part seva, el gerent de l’Associació de Comerciants de Ciutadella Antiga, Macià Coll, assegura que la suspensió de les festes “deixarà sense alè” les botigues d’alimentació i souvenirs, i recorda que Sant Joan era una elevada font d’ingressos. Enguany, per tant, tampoc no hi haurà grans encàrrecs a carnisseries i pastisseries, ni l’augment habitual en la venda de begudes, i la facturació del comerç de proximitat en patirà les conseqüències.

El gerent de Ciutadella Antiga coincideix amb Bosch en assenyalar que si no s’aconsegueix reactivar l’economia aquest estiu, la caiguda del comerç serà una realitat. “La gent ha aguantat un poc pensant en els mesos d’estiu, hi ha hagut tancaments de negocis tradicionals, però si hi ha un rebrot de contagis o problemes a la vacunació, el tancament serà generalitzat”. Coll assenyala que, malgrat que són conscients de la crisi sanitària, n’hi ha que no renuncien a organitzar “petits actes simbòlics que recorden les festes de Sant Joan”.

stats