El govern central estudia una llei per donar seguretat jurídica al lloguer turístic

La nova normativa empararia les lleis autonòmiques, insulars i municipals, i podria implicar un canvi de la LAU

La secretària d'Estat de Turisme, Bel Oliver, ha reconegut aquest divendres que el govern central està treballant en l'elaboració d'una nova llei que doni seguretat jurídica al sector de l'habitatge vacacional. La nova normativa podria requerir també una modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans ( LAU ), sobretot "pel que fa a la definició del que és un habitatge turístic", ha afegit Oliver.

La secretària d'Estat s'ha reunit amb la consellera de Turisme, Bel Busquets, per tractar diversos temes d'actualitat, entre els quals la regulació d'aquest sector i la firma d'un conveni sobre temes de qualitat entre les dues administracions.

Tot i que Oliver ha reconegut que la regulació dels habitatges vacacionals és molt complexa perquè afecta  distintes administracions i competències, ha destacat que això no vol dir que les lleis aprovades a les Illes Balears generin inseguretat jurídica, però així i tot creu que  és  necessari una llei de rang estatal que doni cobertura a les legislacions que estan aprovant algunes ciutats o comunitats autonòmiques.

Segons Oliver,  aquesta llei  hauria de tocar temes tan diversos com la qualitat, la comercialització i la seguretat jurídica, a banda de qualificar alguns dels temes que poden preocupar Competència, que ha mostrat dubtes sobre algunes de les normatives que s'han aprovat en algunes ciutats. El que seria convenient, segons Oliver és que cada comunitat autònoma pugui legislar sobre aquest tema, però amb la seguretat de tenir una llei estatal que  empari  aquesta legislació.

A part d'una modificació de la  LAU , que amb el text actual permet que es realitzi l'activitat de lloguer vacacional, també es podria modificar la llei de propietat horitzontal o la normativa de consum. "L'Estat no pot entrar en les competències de turisme", explica Oliver, però pot ajudar a aclarir les regles de joc.

Al setembre, el Ministeri també vol estudiar, juntament amb les autoritats de les Illes Balears i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, les objeccions que aquest organisme posa a la normativa sobre el lloguer turístic aprovada per l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.

Millora de zones turístiques madures

D' altra banda , la secretària d'Estat i la consellera han avançat que han parlat sobre la possibilitat de firmar un nou conveni per impulsar la transformació i millora d'algunes zones turístiques madures de l'Arxipèlag, sempre condicionat a la capacitat pressupostària de l'Estat.

Abans d'això, s'han mostrat partidàries de renovar alguns dels convenis que ja estan en marxa, com el de la Platja de Palma, però tampoc s'ha pogut avançar ni un calendari ni  una estimació  de les inversions que el conveni podria suposar.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF