Economia 18/06/2021

CCOO demana prioritat per recuperar l'ocupació però respectant el treballador

El secretari general del sindicat a les Illes, José Luis García, ha instat que s'ampliï la mirada i s'aprofiti l'oportunitat per canviar el sistema productiu

3 min
Cambrera de pis a la reobertura de l'Hotel Riu Concòrdia

PalmaEl dotzè congrés de Comissions Obreres a les Illes Balears (CCOO) ha conclòs avui amb un "sindicat que surt reforçat", segons ha explicat el seu secretari general, José Luis García. El congrés ha tractat temes sobretot enfocats en la recuperació econòmica postcovid i en el fet que les Illes han estat la comunitat autònoma més afectada. Així i tot, segons ha explicat García, han destacat que aquesta sortida de la crisi no pot ser com la de 2008. "Vàrem sortir de la crisi financera en fals, en desacord amb els treballadors i no vàrem reduir ni la desigualtat ni l'exclusió social", ha recordat el director general, que ha fet referència al fet que aquest cop no ha de ser així.

El punt més important pel sindicat és la recuperació de l'ocupació i el retrocés de l'atur. "Moltes de famílies estan completament aturades fruit de la dependència del sector de serveis", ha fet patent José Luis García. Per això, creu que el més important és recuperar l'activitat d'aquestes famílies. Alhora, però, ha fet saber que des de CCOO s'ha de tenir la mirada llarga i s'ha d'abordar el canvi de model econòmic. Un model que s'haurà d'encarar amb reptes tecnològics, ecològics i sortir de l'economia estacional. A més, també ha abordat temes de polítiques socials com la de l'habitatge i ha fet palès que les pujades desproporcionades de lloguer s'han de contrarestar amb polítiques socials.

La visió estatal del sindicat

El secretari general confederal de CCOO, Unai Sordo, també present al congrés, ha intervingut, en nom del sindicat, amb una visió més estatal. Ha volgut fer una menció especial a la importància que ha tingut tant la secció del sindicat illenc com el Govern de l'Arxipèlag en fer constar al govern central la realitat de les Balears, i de com s'han pogut reflectir en les ajudes que arribaran. En aquesta línia, ha tret pit dient que sense la Taula de Diàleg que hi ha hagut entre el sindicat i el govern estatal hi hauria entre dos i tres milions de persones més en atur.

Ha valorat molt positivament els fons Next Generation que vindran d'Europa. "L'impuls dels fons, la vacunació i l'estalvi acumulat ens durà a un gran creixement econòmic a la segona part de l'any", ha explicat Sordo, que ha fet referència a la previsió que suposaria una pujada del 6% del PIB estatal. Així i tot, s'ha mostrat molt crític amb el tema de l'SMI i ha dit que, amb la situació que viurà l'Estat aquesta segona part de l'any, no contemplen una congelació del sou mitjà interprofessional. "Serem bel·ligerants si el govern no el puja", ha declarat el secretari general confederal.

Les pensions i l'habitatge han estat temes que Sordo també ha volgut tractar. Ha deixat anar que si hi ha voluntat política, hi haurà pensions per ara i les pròximes generacions. Ha considerat que s'han de reorganitzar a través de l'IPC i s'ha d'eliminar la reforma que va fer l'expresident Rajoy el 2013. Per l'habitatge ha dit clarament que les mesures són insuficients. Des de CCOO proposen que a les zones tensades, el preu del lloguer no ha de poder superar més del 30% de la mitjana dels salaris de la gent que habita la zona. Finalment també ha fet referència als indults dels presos polítics catalans. Ha comentat que des del sindicat hi estan a favor perquè "l'estabilitat política és clau per la recuperació econòmica".

stats