L'habitatge a les Illes costa una mitjana de 83.000 euros més que a la resta de l'Estat

La consultora CBRE també destaca que Palma ha multiplicat per quatre l'oferta de pisos nous respecte del 2016

El valor mitjà de la compravenda d'habitatges a les Balears el 2018 es va xifrar en 233.450 euros, uns 83.000 euros per sobre del valor mitjà total espanyol, la qual cosa equival a un 55%, segons dades d'un estudi de la consultora  CBRE .

La compravenda d'habitatges es va mantenir a un ritme molt similar al de l'any anterior. La consultora subratlla a l'estudi que és important matisar que, encara que la compravenda de segona mà representa el 80% del total de transaccions, existeix una creixent oferta d'habitatge d'obra nova en certes zones de les Balears que podria suposar un suau canvi de tendència pròximament. 

En concret, Palma ha passat de tenir una oferta de més de 200 habitatges d'obra nova en comercialització el 2016 a oferir, segons dades de gener del 2019, més de 800 habitatges. Es calcula que entre el 2019 i 2020 aquesta xifra pugui incrementar-se a més de 1.100 unitats addicionals.

Aquest augment de l'oferta de projectes residencials d'obra nova, al costat del de reserves d'habitatges futurs, pot ser un dels principals motius pel qual el nombre de compravendes a les Illes es va reduir lleugerament, un 2,9%, fins a 15.427, el 2018.

Segons CBRE , aquesta moderació obeeix principalment a la reducció d'un 3,4% del volum d'habitatges de segona mà venuts el 2018, mentre que la compravenda d'habitatge d'obra nova va evolucionar d'una manera molt similar als tres exercicis anteriors, decreixent un 0,9%.

L'estudi 'Palma des del cel' d'aquesta consultora analitza l'activitat constructora i les reformes de la ciutat. El sector residencial és el gran protagonista de l'activitat constructora a la capital balear, ja que aglutina 77 dels 89 projectes en marxa i 41 de les 44 grues actives, la qual cosa suposa una mica més de 830 habitatges a lliurar en els pròxims mesos. 

En segon lloc, destaquen els 10 projectes hotelers actualment en construcció. Una bona part correspon a reconversions i canvis d'ús sobre edificis històrics al centre de la ciutat.

La consultora observa una àmplia oferta d'obra nova, que es preveu que augmenti entre el 2019 i el 2020, mentre que la demanda s'està estabilitzant a causa de l'alça dels preus de Palma, ja que el preu mitjà el 2018 es va situar en 3.751 euros/m². 

No obstant això, existeixen diferències entre les diferents àrees de la ciutat: mentre que el centre presenta preus més elevats, la  Platja  de Palma va mantenir un preu mitjà més baix, gairebé dues vegades i mitja inferior; mentrestant, el districte nord destaca per presentar un preu mitjà més baix que el nucli urbà. 

En concret, destaca el districte de  Ponent  per les seves grans variacions entre els barris amb preus més baixos, com Son  Rapinya  i la  Vileta , i aquells que gairebé en tripliquen el preu, com l'àrea pròxima al Palma  Tennis  Club i el passeig Marítim.

Pel que fa al tipus d'habitatges que es construeixen a Palma, el 25% és de tipus unifamiliar i la majoria dels projectes plurifamiliars en construcció solen ser d'un màxim de 20 unitats.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF