FINANCES PÚBLIQUES
Economia 01/06/2013

La fuga de capitals torna a amenaçar l'Estat per l'efecte Xipre

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaJust quan l'amenaça d'una fuga de capitals a Espanya semblava neutralitzada, va arribar Xipre. El caos en la gestió del rescat a l'illa mediterrània, que es va resoldre al març (amb diverses anades i vingudes dels líders europeus sobre la part del pastís que haurien de pagar els dipositants, i amb un corralito inclòs), va coincidir en el temps amb la primera sortida de capitals en sis mesos a l'economia espanyola, segons les dades que va publicar ahir el Banc d'Espanya.

Durant la primera meitat del 2012, la fuga de capitals a l'economia espanyola va ser més intensa que mai en tota la història. En aquells sis mesos van sortir de l'economia espanyola 220.000 milions d'euros en forma de dipòsits, inversions, accions i préstecs. Per comparació, doncs, la sortida de capitals que hi va haver al març d'aquest 2013 va ser irrisòria: van marxar només 5.168,4 milions d'euros.

Si s'amplia el focus, el balanç trimestral és encara positiu. Entre el gener i el març van entrar a l'economia espanyola 36.024 milions d'euros, molt lluny dels més de 97.000 milions que van fugir durant el mateix període del 2012. Aleshores la situació era crítica a Grècia, que vivia moments d'inestabilitat política. Aquell rescat i la possibilitat que contagiés Espanya van tenir un efecte molt negatiu tant en la prima de risc espanyola com en la balança de pagaments de l'economia. El rescat de Xipre, a jutjar per les dades del Banc d'Espanya, va tenir un impacte més limitat en la confiança en l'economia espanyola, tot i que caldrà veure com evoluciona la balança de pagaments dels mesos posteriors, perquè hi ha hagut episodis convulsos, com per exemple una crida en un article del diari britànic The Telegraph a retirar els dipòsits dels bancs espanyols.

Aquestes dades es refereixen únicament a les entrades i sortides d'accions, préstecs i dipòsits i no a la balança comercial, que al març va ser negativa en 2.500 milions d'euros, ni la de serveis, que va ser positiva en 7.308 milions.

stats