REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 08/06/2013

Les caixes perdran dret de vot si augmenten capital als seus bancs

Luis de Guindos destaca que la llei preveu la millora dels òrgans de govern de les entitats

Toni Garganté / Joan Faus
2 min

Barcelona/madrid.Finalment les caixes no veuran limitat el domini als seus bancs. L'avantprojecte del 3 de maig preveia que les fundacions bancàries (les entitats hereves de les caixes) haurien de reduir de manera progressiva, tot i que sense un termini fix, la seva participació al banc filial, fins a un percentatge inferior al 50%. A més, no permetia participar les caixes en ampliacions de capital als bancs.

Amb el text del projecte de llei aprovat ahir en consell de ministres, la situació ha canviat sensiblement. Amb la nova normativa, que ha de passar el periple parlamentari i que podria entrar en vigor a finals d'any, les fundacions tenen permís per cobrir ampliacions de capital. El que passa és que els nous títols subscrits no tindran drets de vot (drets polítics).

L'estira-i-arronsa del ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, i Brussel·les ha durat mesos. La Comissió Europea (CE) volia imposar la reducció dràstica del pes de les caixes, mentre que des del ministeri s'ha volgut salvar el model de La Caixa, que manté el 73% de participació a CaixaBank. La normativa afecta també la resta d'entitats que mantenen participacions per sobre del 50% en els seus bancs: Kutxabank, Unicaja i Ibercaja. Però sembla bastant clar que la batalla per mantenir sense penalitzacions aquestes participacions elevades s'ha lliurat per no desestabilitzar CaixaBank, la primera entitat per actius al mercat espanyol, segons van explicar fonts del sector.

D'aquesta manera, i agafant com a exemple CaixaBank, La Caixa mantindrà els drets de vot intactes pel 73% de participació que hi manté, però si decideix subscriure la part proporcional d'una ampliació de capital només podrà votar en funció del 73%, perquè les noves accions no comptaran. En aquest sentit, una altra de les novetats és que per dur a terme aquestes ampliacions les caixes podran utilitzar els fons de reserva que hauran de formar.

A efectes pràctics, la tendència a CaixaBank és justament la contrària, centrada a reduir la participació de manera lenta, segons van explicar fonts sectorials. De fet, el banc que presideix Isidre Fainé ha previst reduir l'actual pes a CaixaBank fins al 61% amb la conversió ja prevista de bons i altres productes financers en accions de l'entitat. Pel que fa als drets econòmics, als dividends, la retribució als socis s'haurà d'aprovar pel 66% dels accionistes, en comptes del 75% previst a l'avantprojecte.

Tornar les caixes als orígens

Luis de Guindos i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría van insistir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la llei vol tornar el sector de caixes als seus orígens. De Guindos va argumentar que la llei no preveu "la dilució de les caixes", tot i que al final només han quedat les dues entitats més petites (Ontinyent i Pollença).

De Guindos va afegir que el que es vol és millorar els òrgans de govern corporatiu, la professionalització i la independència sobre els partits polítics. D'altra banda, fonts del ministeri d'Economia van aclarir que "un cop s'aprovi la llei les entitats tindran un any per transformar-se en fundació (finals del 2014) i llavors s'haurà d'escollir entre ser un membre del patronat de la fundació o un membre del consell d'administració de l'entitat". Segons les mateixes fonts del ministeri, "el consell d'Estat ha fet dos propostes de modificació que Economia no ha acceptat: que els patrons puguin estar als consells i que hi hagi proporcions sectorials als consells". Això vol dir que els presidents i directors generals i consellers delegats de la nova fundació i el banc no podran coincidir.

stats