Economia 17/01/2022

La caiguda del banquer que no va renunciar a Wimbledon

El portuguès António Horta-Osório dimiteix com a president de Credit Suisse per saltar-se els confinaments pel covid

3 min
António Horta-Osório, fins ara president de Credit Suisse, en una imatge d'arxiu.

Fa vuit mesos el portuguès António Horta-Osório, un dels banquers estrella d’Europa, va ser el primer no suís de la història nomenat president de Credit Suisse. Amb la seva arribada es pretenia capgirar una institució que havia viscut diversos escàndols. Ha sigut en va. Horta-Osório s’ha vist forçat a dimitir aquest dilluns després que una investigació interna revelés que s’havia saltat diversos protocols contra el covid, entre d’altres coses, per anar a Wimbledon a veure tenis, una de les seves aficions.

Credit Suisse va completar la setmana passada una investigació sobre el comportament del seu president que ha revelat diverses irregularitats, des de saltar-se les normes de quarantena fins al fet d’haver viatjat amb el jet privat del banc a les Maldives per a un viatge personal després d’un viatge de feina a l’Àsia, segons fonts citades pel Financial Times. Durant el cap de setmana el banquer i l’entitat han negociat i avui el primer ha comunicat que plegava. "Lamento que algunes de les meves accions personals hagin provocat dificultats per al banc i hagin compromès la meva habilitat de representar-lo internament i externament", ha dit en un comunicat.

Horta-Osório va viatjar a Londres dos dies (el 10 i 11 de juliol) per anar a Wimbledon, en un moment en què era obligatori que els visitants procedents de Suïssa fessin una quarantena de 10 dies, que no va fer. Al novembre va viatjar entre els dos països un altre cop, i en aquesta ocasió va saltar-se la quarantena de deu dies que les autoritats suïsses havien reintroduït per l’aparició de la variant òmicron. El banquer ha dit que aquests errors van ser "sense intenció", però la premsa suïssa ha publicat que ell havia intentat que les autoritats del país l'eximissin de fer la quarantena. Un permís que no li van concedir.

António Horta-Osório, en una imatge del 2015 a Londres.

Vinculat al Santander i el Sabadell

El banquer es va fer un nom al Santander, on va ser acollit per Emilio Botín i va ocupar diferents càrrecs a les seves divisions de Portugal i el Brasil, fins que va fer el salt com a conseller delegat del banc càntabre al Regne Unit. Des d’allà, el 2011 va passar a dirigir el Lloyds, una entitat anglesa amb molts problemes que estava participada en part per l’estat britànic com a conseqüència de la crisi financera. Els problemes eren tants i tan grossos que al cap d’uns mesos va necessitar agafar-se la baixa per esgotament. Amb el pas dels anys, però, va aconseguir capgirar la situació de l’entitat, cosa que va contribuir a augmentar el prestigi d’Horta-Osório en un sector amb problemes a cada cantonada.

Horta-Osório tenia una relació molt fluida amb el Banc Sabadell: l’entitat catalana va comprar el negoci de Lloyds a Espanya (any 2013) i, un temps després, també va adquirir el TSB (any 2015), una entitat que Lloyds controlava al 50% i que es convertiria en un gran maldecap per al banc de Josep Oliu, que fins fa poc no ha començat a generar-li beneficis. A més a més, el Sabadell tenia el Lloyds com un dels seus accionistes de referència.

Pel camí també va tenir problemes de reputació, com per exemple quan va ser enxampat i fotografiat amb una amant en un viatge de feina a Singapur, fet que va provocar que enviés un correu de disculpes als 75.000 treballadors de l’entitat. També va rebre crítiques pel seu sou milionari, el millor d’un banquer al Regne Unit, mentre el banc anava acomiadant personal. El responsable de les remuneracions del banc ho va justificar perquè Horta-Osório era "un guanyador" que "va treure el banc del pou".

Tot plegat li va permetre fer el salt a Credit Suisse, on va ser nomenat a l’abril, i d’on ara ha hagut de marxar a correcuita. Allà el substituirà Axel Lehmann, antic conseller delegat d’UBS, un altre banc suís.  

stats