Economia 24/08/2020

Salvavides europeu per als ERTO

Brussel·les concedeix a Espanya 21.300 M€ per finançar les ajudes a treballadors i autònoms

Paula Solanas Alfaro
3 min
Un empleat de la construcció treballa a la bastida d’un edifici a Cerdanyola del Vallès.

BarcelonaBrussel·les posa en marxa un dels instruments principals per pal·liar la destrossa del coronavirus al mercat de treball europeu. La Comissió Europea va publicar aquest dilluns la seva proposta de repartiment per al fons SURE, que està dotat amb un màxim de 100.000 milions d’euros per a què els estats membres puguin finançar mecanismes com els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o les ajudes als autònoms. Espanya seria el segon país més beneficiat per la mesura, ja que l’executiu comunitari planteja que rebi 21.300 milions d’euros. Aquesta suma està en línia amb el que havia demanat a principis de mes el govern de Pedro Sánchez, que va ser el primer en sol·licitar els fons.

En total, la Comissió injectarà 81.400 milions d’euros a una quinzena d’estats membres, dels quals 27.400 milions es destinaran a Itàlia, el que més en rebrà. Brussel·les encara estudia les peticions de Portugal i Hongria per rebre recursos d’aquest mecanisme i altres països podrien sumar-se a la llista més endavant fins a arribar al límit del fons. Una de les seves condicions és que els tres països més beneficiats no sumin junts més de 60.000 milions (el tercer és Polònia amb 11.200 M€). Cal tenir en compte que alguns estats com França -on la pandèmia també ha tingut un fort impacte en l’economia- van optar per no recórrer al finançament, fet que ha permès que Espanya o Itàlia rebin més diners. Si es mira els governs que han demanat formar part del repartiment, Bèlgica és l’única excepció fora dels països del Sud i l’Est d’Europa.

Les quantitats del fons SURE s’entregaran en forma de préstecs comunitaris amb condicions “favorables”, segons el mateix executiu europeu, i uns interessos no gaire elevats, tot i que no concreta quins. El repartiment que proposa la Comissió, però, no serà definitiu fins que rebi la llum verda del Consell Europeu perquè es puguin desbloquejar els diners que demana cada estat. Durant la roda de premsa de la Comissió, una portaveu no va detallar de moment en quin termini es rebran les ajudes i va recordar que encara s’han de firmar les garanties amb alguns països.

Aquestes ajudes se sumen a les altres dues potes del salvavides europeu per reflotar l’economia: el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede) i els avals del Banc Europeu d’Inversions (BEI). I a més també hi ha el fons de recuperació de 750.000 milions que els Vint-i-set van aprovar a la cimera del juliol. La ministra d’Economia espanyola, Nadia Calviño, va assegurar que la proposta de Brussel·les és un “avenç important” en la resposta al covid-19. En un comunicat, el govern va recordar que aquesta injecció finançarà tant els ERTO com les prestacions extraordinàries per als autònoms. Precisament, el president de la patronal principal del col·lectiu (ATA), Lorenzo Amor, va insistir que les ajudes no es destinin només als assalariats.

Pendents del calendari

De fet, l’Estat confia en la celeritat d’aquestes ajudes i preveu que el primer tram es rebi ja durant la tardor, mentre que la resta arribaria a partir del 2021. Espanya també compta amb els 140.000 milions d’euros que li pertoquen del repartiment del paquet econòmic europeu, dels quals 72.000 seran per als subsidis. Els ERTO forçats per la pandèmia han elevat a una factura sense precedents el pagament de subsidis a Espanya. En aquest sentit, el catedràtic de dret laboral de la UB Jordi Garcia qüestiona que els fons europeus siguin suficients per compensar aquest increment inèdit de la despesa en prestacions.

“Hi havia una certa esperança que l’economia reactivés a l’estiu, però no ha estat així. Aquests diners se’ns quedaran curts”, apunta l’acadèmic. En la seva opinió, la fallida de la temporada turística es traduirà en una nova onada d’acomiadaments temporals o, aquesta vegada, definitius. Així doncs, planteja que més enllà de les ajudes directes els governs posin fil a l’agulla a través de polítiques actives d’ocupació que permetin als treballadors dels àmbits més tocats de l’economia reciclar-se en altres professions.

LA RESPOSTA A L’IMPACTE LABORAL DEL VIRUS

81.400 M€

El fons europeu contra l’atur SURE repartirà més de 80.000 milions d’euros entre els quinze estats membres que han demanat ajuda, però la quantitat es pot estirar fins als 100.000 milions si d’altres en sol·liciten

2021

El govern espanyol confia que un primer tram dels diners d’aquest instrument arribarà durant aquesta tardor, mentre que la resta es cobraria a partir del 2021. L’executiu europeu encara no ha posat dates al calendari

140.000 M€

Durant la cimera històrica del juliol, els Vint-i-set van acordar que la Comissió Europea podria endeutar-se amb 750.000 milions d’euros. Espanya també rebrà 140.000 milions d’aquest paquet

8.000 M€

Segons el SEPE, fins al juny l’Estat va destinar més de 8.000 milions d’euros a pagar les prestacions dels treballadors en ERTO. Aquests expedients es podran prorrogar, de moment, fins al 30 de setembre

stats