Crisi energètica
Economia 16/11/2022

Brussel·les busca un topall al preu del gas que eviti només els "pics excepcionals"

El límit seria fix i s'activaria de forma automàtica quan el gas es cotitzés per sobre del màxim estipulat

2 min
Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea fa un pas més per alleugerir les conseqüències de la crisi energètica que passa Europa i abaratir el preu final de la factura elèctrica. Aquest dimecres, la institució ha enviat a tots els estats membres una proposta per establir un topall a la cotització del gas que eviti els "pics excepcionals" de les pujades de preus de l'electricitat. És a dir, tal com assenyala el document al qual ha tingut accés l'ARA, "no seria un mecanisme per rebaixar de forma estructural el nivell dels preus", sinó per "limitar els episodis temporals de preus excessius com els que es van viure l'agost del 2022", quan tots els estats omplien a correcuita les reserves de gas abans que arribés l'hivern. Aleshores, per exemple, es va arribar al rècord de 349 euros megawatt hora (MWh), mentre que, actualment, està a 124 euros.

El límit, que Brussel·les encara no ha determinat, afectaria l'índex de referència del mercat europeu (el TTF), seria fix i s'activaria de forma automàtica quan el preu del gas superés al màxim estipulat. A més, per assegurar-se el subministrament, el topall sempre seria superior al que es cotitza a la resta de mercats internacionals i, en casos d'emergència de seguretat energètica, es podria anul·lar de forma imminent. El text també apunta que es tractaria d'una mesura temporal, de màxim un any, i que de manera mensual s'analitzarà si encara es donen "les condicions que justifiquen la seva activació" o, en cas contrari, s'ha d'eliminar.

Operació per seduir Alemanya

El nou mecanisme de "correcció del mercat del gas" es discutirà en la reunió extraordinària que celebraran els ministres d'Energia dels estats membres el pròxim 24 de novembre. Si els estats membres l'avalen, la Comissió Europea ja presentarà la proposta legislativa definitiva. Tanmateix, encara no és segur que acabi comptant amb el vistiplau dels Vint-i-set. Tot i que fins a quinze països, com Itàlia, França o Espanya, han demanat obertament el topall del gas, hi ha alguns estats, com Alemanya o els Països Baixos, que s'hi mostren molt reticents.

Una de les conseqüències del topall que Alemanya i els Països Baixos temen més és que es posi "en perill" la seguretat de subministrament i s'agreugi la crisi energètica perquè els països productors prefereixin vendre'l més car a altres mercats. Per aquest motiu, la Comissió destaca en la proposta —informal, de moment— que ha presentat aquest dimecres que el preu sempre serà més elevat del que es paga en la resta de mercats per evitar, precisament, que els exportadors de combustibles fòssils acabin optant per vendre a Àsia, per exemple, en comptes d'Europa.

Més enllà del topall del gas, també es preveu que a finals de mes els estats membres discuteixin i tirin endavant la proposta de la Comissió Europea que els obligaria a fer de forma conjunta la compra d'almenys un 15% de les reserves gasístiques de la Unió Europea –cosa que suposa només un 3,5% del consum total–. Ara com ara, la Unió Europa ja ha acordat que tots els Vint-i-set hagin de tenir les reserves de gas com a mínim al 85%, una reducció del consum de gas del 15% i, entre d'altres, un topall de 180 euros per MWh al preu de l'electricitat generada a través de les energies renovables o nuclear.

stats